Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7-8 Temmuz'da düzenlenecek G20 Zirvesi akabinde Almanya'da konuşma yapacağı salon için yapılan başvurudan ret cevabı geldi.

Etkinlik için Dortmund kentindeki Westfallenhalle'ye başvuruda bulunan organizatörler planlanan 9 Temmuz tarihi için salonda farklı bir organizasyonun kurulum çalışmaları yüzünden geri çevrildi.

DW Türkçe'ye açıklama yapan Dortmunder Westfallenhalle basın bürosu söz konusu olumsuz yanıtın salonun müsait olmayışından kaynaklandığını söyledi. Basın bürosu, kendilerine bu konudaki başvuruyu kimlerin yaptığıyla ilgili bilgi vermedi.

UETD: Bilgimiz yok

Almanya'da daha önce Türk siyasilerin etkinliklerinin organizasyonunu üstlenen ve AKP'ye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı derneğin Köln merkezinden DW Türkçe'ye yapılan açıklamada da Erdoğan'ın gelecek ay yapacağı konuşmanın kendileri tarafından organize edilmediği ve konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıkları belirtildi.

Öte yandan UETD Dortmund şubesi yöneticisi İzzet Bayrak Dortmunder Nachrichten gazetesine verdiği demeçte "Cumhurbaşkanının bölgede bir konuşma yapabilme ihtimalinin şu an için yüzde beş düzeyinde olduğunu" belirterek, Dortmunder Westfalenhalle'deki en geniş kapasiteli mekan olan 1 numaralı salonun müsait olmaması nedeniyle konunun 'muhtemelen kapanmış olduğunu' söyledi.

Etkinlikler iptal edilmişti

16 Nisan'da yapılan Anayasa değişikliği referandumu için Almanya'da Türk siyasetçilerin katılımıyla düzenlenecek bazı mitinglerin güvenlik nedeniyle iptal edilmesi Türk yetkililerin tepkisine yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın kararını Nazi dönemi uygulamalarına benzetmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr