Almanya'nın Köln kentinde, önümüzdeki pazar günü  Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimini protesto etmek amacıyla gösteri düzenlenecek. Köln polisi yüksek katılım olması beklenen gösterilerde Türkiye kökenli ve Türkçe bilen polislerin görevlendirileceğini duyurdu. Konuyla ilgili Köln Polis Merkezi'nden yapılan açıklamada "Emniyet operasyon masasını sürekli bilgilendirerek polisin tehlikeli durumları zamanında farketmesini ve muhtemel saldırılara karşı gerekli tedbirleri almasını sağlayacaktır. Twitter (#koeln3107) ve Facebook üzerinden halkımız almanca ve türkçe olarak bilgilendirilecektir" denildi.

Köln polisinin resmi internet sitesinden Türkçe yapılan açıklama şöyle:

 Türkiye’deki siyasi gelişmelerle ilgili önümüzdeki Pazar günü (31 Temmuz) yapılacak yürüyüşlerden dolayı Köln Polis Teşkilatı yine zor bir görevle karşı karşıya. Emniyet Amiri Klaus Rüschenschmidt’in emrinde görev yapacak olan yaklaşık 2000 polis memuru tüm şehirdeki toplantıların güven ortamı içinde yapılmasını sağlayacak. Bugün yapılan görüşmeler neticesinde Türk toplantısını organize eden taraf Deutzer Werft meydanını toplantı alanı olarak kabul etmiştir.

Görevinin başında bulunmak amacıyla tatilini yarıda kesen Köln Emniyet Müdürü Jürgen Mathies konu ile ilgili şunları söyledi: “Birbirinden tamamen farklı siyasi fikirlere sahip kişilerin karşı karşıya geleceğinin ve toplantı katılımcılarının çok duygusal olacağının bilincindeyiz.” Mathies ayrıca şu uyarılarda bulundu: “Her tür şiddete ve şiddet çağrısına karşı polis tüm kararlılığıyla müdahale edecektir. Toplantı yapma hakkını suç işlemek için veya suç işlemeye çağrıda bulunmak için kötüye kullananlar bir temel hak olan toplantı yapma özgürlüğüne sığınamazlar.”

Türkiye kökenli ve türkçe bilen polis memurları o gün görevde olacak ve emniyet operasyon masasını sürekli bilgilendirerek polisin tehlikeli durumları zamanında farketmesini ve muhtemel saldırılara karşı gerekli tedbirleri almasını sağlayacaktır. Twitter (#koeln3107) ve Facebook üzerinden halkımız almanca ve türkçe olarak bilgilendirilecektir.

Türk derneğinin yapmak istediği toplantının yasaklanması yönünde halktan gelen bir çok yazılı mesajı ve siyasilerden gelen talepleri değerlendiren Emniyet Müdürü Mathies şöyle dedi: “Her türlü aşırı fikirlerden rahatsızlık duyan herkesi anlayışla karşılıyorum. Bir çok insan, Türkiye’nin iç meselelerinden kaynaklanan sorunların Almanya’da toplantı konusu yapılmasını anlamakta güçlük çekiyor. Dolayısıyla biz, toplantıda ifade edilecek olan fikirlerden bağımsız olarak demokrasi, özgürlük ve insan haklarının korunması için mücadele eden herkesi destekliyoruz.” Zira bu değerler Almanya Anayasası’nın temel taşlarıdır.

Almanya Anayasası’nın 8. maddesine göre açık havada düzenlenecek toplantıların önceden bildirilmesi gerekmektedir. Ancak toplantıdan sorumlu makam olarak polisten müsade alınması gerekmemektedir. Bu tür bir toplantının yasaklanması ancak kamu düzeni açısından bir tehlikenin söz konusu olması, bu tehlikenin başka türlü bertaraf edilememesi ve toplantı organizatörlerine konan şartların işe yaramaması durumunda mümkündür.

Mathies sözlerine şöyle devam etti: “Biz tüm Köln halkının aynı şehirde barış içinde bir arada yaşaması için çalışıyoruz. Türkiye’de olup biten tüm gelişmeleri büyük bir dikkatle izliyor ve Türkiye’nin iç meselesi olan bir sorunun Köln’e taşınmasını engellemek için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz.”

Türk toplantısı için başvuruda bulunan organizatörlerle muhtemel tehlikeleri değerlendiren Köln Polis Teşkilatı toplantı ile ilgili bir takım şartlar koyacaktır. Polis Teşkilatı durumu değerlendirmeye devam edecek ve değişiklik olması durumunda gerekli tedbirleri alacaktır. Karşı mitinglerin başvurusunu yapan organizatörlerle gerekli işbirliği görüşmeleri henüz yapılmamıştır. Dolayısıyla gerekli görüşmeleri henüz yapılmamış olan toplantıların yerleri aşağıdaki listede yer almamaktadır.

Planlanan toplantıların listesi:

    Türklerin katılacağı büyük gösteri. Başvuruda belirtilen katılımcı sayısı: 15.000.
    Saat 10:00 ila 22:00 arası Deutzer Werft meydanında
    PRO NRW tarafından “Almanya’da Erdoğan’a itaate hayır: İstanbullu islamcı hükümdarı durdurun!” sloganıyla düzenlenen toplantı. Başvuruda belirtilen katılımcı sayısı: 350.
    Saat 11.30-19:00
    “Köln gegen Rechts” ittifakı tarafından “Almanya’da ve Türkiye’de milliyetçiliğe ve ırkçılığa hayır” sloganıyla düzenlenen yürüyüş. Beklenen katılımcı sayısı: 500.
    Saat 12:00-22:00
    “ErdoWahn Stoppen – Für Demokratie und Menschenrechte in der Türkei” ittifakı tarafından düzenlenen miting. İttifakın bileşenleri: Grüne Jugend, Juso, JuLi, Linksjugend. Beklenen katılımcı sayısı: 1.500
    Saat 10:00-18:00
    IKR (Internationale Krefelder) adlı örgüt tarafından “Erdoğanın Almanya’ya uzanan kolu” sloganıyla düzenlenen miting. Beklenen katılımcı sayısı: 20
    Saat 11:00-19:00

Köln Polis Teşkilatı şu anda esnafları, türk ve müslüman derneklerini ve ayrıca diğer kurumları önümüzdeki Pazar günü şehirdeki durum konusunda bilgilendirmetedir. Ayrıca polis Çarşamba (27 Temmuz) gününden itibaren, yani Çarşamba-Cumartesi (saat 10:00-18:00) ve Pazar günü ise (08:00’den polisin görevi bitinceye kadar) 0221 / 229-7777 nolu telefon numarasından halkı bilgilendirecektir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr