Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, yapılan yaklaşık iki dakikalık bir müzik klipiyle eleştiren ve kendisiyle ilgili hiciv yapan NDR Kanalı’nın yayınından dolayı Türkiye’deki Almanya Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırtarak nota verilmesi, gündeme damgasını vurdu.

NOTANIN ARDINDAN DİĞER KANALLAR DA YAYINLADI

Nota olayı sonrası Alman devlet 1. kanalı ARD ana haber bülteninde  “Erdowie, Erdowo, Erdoğan” başlıklı klipi yayınlandı. Aynı haber ARD’nin ana haber sitesi Tagesschau’un yanı sıra çok sayıda haber sitesinde de konu oldu.

Türk Dışişleri Bakanlığı’nın “extra 3” isimli mizah programında yapılan hicivden ötürü Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann’ı bakanlığa çağırarak klipten duyulan rahatsızlığı iletip nota vermesi Berlin-Ankara hattında gerilimlere yol açtı.

Gerekçenin “Erdowi, Erdowo, Erdoğan” isimli şarkı olması şaşkınlıkla karşılandı. Alman devlet kanalı ARD, Alman diplomatın Türk Dışişleri Bakanlığı’nda uzun bir süre ilgili kliple ilgili açıklama yapmak zorunda bırakıldığını ifade etti.

Aynı kanal ilgili video klipin içinde Zaman gazetesine yapılan polis baskınlarıyla yaralananların da konu edildiğini duyurdu. Extra 3 programı Almanya’ya verilen notaya tepki olarak Tayyip Erdoğan’ı “ayın çalışanı” ilan etti.

Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi’nin bakanlığa çağırılmasıyla ilgili sorulan sorulara ise cevap vermedi. Hamburg Eyaleti Adalet Bakanı Till Steffen facebook hesabı üzerinden “Şimdi hepimizin Erdoğan’la ilgili espiri yapmamız gerektiğini düşünüyorum.” göndermesinde bulundu.  

MERKEL’İN KİLİS ZİYARETİ ÖNCESİ DİPLOMATİK KRİZ

Bu arada iki ülke arasında kriz oluşturan klip yayını olayının Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 17 Nisan 2016’da yapacağı Kilis ziyaretinden önce olması gözleri Federal Başbakanlığa çevirdi.

Resmi olarak daha teyit edilmeyen ziyaretin iptal edilmesi ihtimal dışı olarak görülmesine rağmen krizin ikili görüşmelerde dile getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Diplomatik çevreler Merkel’in ‘hükümet olarak basına müdahale etmemiz söz konusu olamaz’ mesajı vereceğini ifade ediyor. Merkel, AB’nin Suriyeli sığınmacılar için Türkiye’ye vereceği 3 milyar Euro’nun bir kısmından aktarılan paralarla Kilis’te yapılan eğitim ve sağlık merkezinin açılışında bulunmak üzere Türkiye’ye gidecek. İlgili merkezin açılışının (Ahmet) Davutoğlu-Merkel ikilisi tarafından yapılması bekleniyor.

NOTAYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İLE CEVAP VERİLDİ

Diğer taraftan ise ARD, Erdoğan’ın direktifiyle verilen notayla ilişkili olarak Avrupa Birliği’nin AKP’nin hükümetten bağımsız medyaya yönelik artan baskılarından şikâyetçi olduğunu kaleme aldı.

“Erdoğan’a ve Ankara’daki hükümete içte ve dış ülkelerde medyaya ve muhalif gazetecilere ağır baskı araçlarıyla yapılan müdahalelerden ötürü eleştiriler yapılıyor.” tespitinde bulunan televizyon kanalı şunlara da yer verdi: “AB de medyaya yönelik gittikçe artan baskılardan ötürü aday ülke Türkiye’den şikâyetçi.

Türk hükümeti yapılan eleştirileri geri çeviriyor. Ayrıca Erdoğan kısa bir süre önce gazeteciler ve internette blok yazanların yanı sıra çok sayıda normal vatandaşı, bunların içinde de gençleri “Cumhurbaşkanına hakaretten” mahkemelere çıkarttı.

En son da Cumhuriyet gazetesi İstanbul şefiyle başkent müdürü mahkemeye çıkartıldılar. Ajanlık yapmak ve bir terör örgütü kurmakla itham ediliyorlar.

Suçlamanın arka planı ise Türkiye’den Suriye’deki aşırılara yapıldığı iddia edilen silah sevkiyatlarıyla ilgili geçen yıl yapılan bir haber. İçinde Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ve İngiltere Başkonsolosu’nun da bulunduğu birçok diplomat ilgili dava duruşmasına katıldılar.

Bunun üzerine Erdoğan tarafından sert bir dille eleştirilmişlerdi.”

ALMAN GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI ÜBERALL: HÜKÜMDAR ŞİRAZEDEN ÇIKTI

Bundan başka ise Erdoğan’ı sert bir dille eleştiren Almanya Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Prof. Frank Überall, “Türkiye’deki hükümdar açıkça şirazeden çıktı.” dedi.

Erdoğan’ın Almanya Büyükelçisine nota verdirmesinin “gülünç” olduğunu kaydeden Überall, “Türkiye’de muhalif gazetecilerin takip edilmeleri acı bir gerçektir.” şeklinde konuştu.

FEDERAL MECLİS BAŞKAN VEKİLİ ROTH: ALMAN HÜKÜMETİ’NİN SIĞINMACILARDAN ÖTÜRÜ SUSKUNLUĞUNUN TADINI ÇIKARIYOR

Almanya Parlamentosu Başkan vekili ve Yeşiller Partisi milletvekili Claudia Roth ise açıklamasında “Türk hükümeti Federal hükümet’in Türkiye’de gittikçe artan biçimdeki hukuk devleti yıkımı karşısındaki sesli suskunluğunun açıkça tadını çıkarıyor.” tepkisinde bulundu.

Roth “Türkiye’ye sığınmacı anlaşmasından ötürü bu fena bağımlılığın derhal bitirilmesini” talep ederek “Yoksa bunun bedeli bizim için ağır olacak.” dedi. (Kaynak: Zaman Online)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr