Parlamento’da bugün görüşülen pakete 429 milletvekili evet, 147 milletvekili hayır oyu kullanırken, 4 vekil çekimser kaldı.

Kabul edilen yeni sığınmacı yasasının önemli başlıkları şöyle:

- Güvenli ülke olarak kabul edilen ülkelerden gelen sığınmacılar ayrı bir kampta tutulacak. Bunların işlemleri kısa sürede tamamlanarak, hızlı bir şekilde geri gönderilmeleri sağlanacak.

- Bu kamplarda kalan sığınmacılar, bağlı bulundukları yabancılar dairesinin sorumluluk alanı dışına çıkamayacak. Çıkmaları durumunda yardımlar kesilecek ve sığınma başvuruları hemen durdurulacak.

- İkinci derecede sığınma hakkı elde edenler iki yıl boyunca aile bireylerini yanlarına alamayacak.

- İstisnai olarak Suriye’den gelen sığınmacılar, Türkiye, Ürdün ya da Lübnan’daki kamplarda bulunan aile bireylerini alabilecek. Ancak bunun için Türkiye ile AB arasında üzerinde anlaşılan kontenjan uygulamasının yürürlüğe girmesi gerekecek.

- Sığınma hakkı elde eden ve uyum kurslarına katılacak olanlar aylık 10 euro katkı payı ödeyecek.

- Sınır dışı işlemleri kolaylaştırılacak. Sıradan sağlık raporlarıyla sınır dışı işlemi engellenemeyecek. Sadece ciddi hastalıklar ve rahatsızlıklar nedeniyle sınır dışı işlemi ertelenebilecek.

- Evrak eksikliği nedeniyle yapılamayan sınır dışı işlemlerinin yapılabilmesi için eksik olan evraklar hızlıca temin edilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr