Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel, G20 zirvesinde başbaşa görüştü

Çin’in evsahipliğindeki G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacı anlaşmasının akıbeti açısından önemli bir görüşme yaptı. Merkel, Erdoğan’la görüşmesi sonrası Türkiye ile vize serbestisi krizini çözebileceklerini söyledi. Türk hükümetinin vize serbestisi konusunda taviz verip AB’ye iki ay daha süre tanıyacağını yazan Welt gazetesi ise terörle mücadele yasasında reform konusunda Türk hükümeti ile yakınlaşma sağlandığını ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel arasında dün Çin’de gerçekleşen görüşme öncesi Ankara, AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşması uyarınca yurttaşlarına ekimde vize serbestisi yürürlüğe girmezse anlaşmayı çöpe atmak tehdidinde bulunuyordu. Ancak Merkel, dünkü görüşmenin ardından Erdoğan’ın geri adım attığına işaret eden mesajlar verdi. Türkiye ile vize serbestisi hakkındaki görüş ayrılıklarını çözmek için bir şans gördüğünü, yine de bu konuda uzlaşmaya varmanın haftalar alabileceğini söyleyen Merkel, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret etmesine Ankara’nın izin vereceğinden umutlu konuştu.

EN GEÇ YIL SONU

Önceki gün AB Dönem Başkanı Slovakya’nın evsahipliğinde düzenlenen AB-Türkiye toplantısında AB Bakanı Ömer Çelik, “sığınmacı anlaşmasını insani nedenlerle uygulamaya devam edeceklerini” söylemişti. Vize serbestisinin temel şartı olan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) değiştirilmesi için “hem IŞİD hem PKK ile savaşırken mantıklı değil” ifadesini kullanan Çelik, AB’nin Türkiye ile ilişkileri koparmasına neden olacak ölüm cezasının yeniden yürürlüğe konması konusunda ise “Gündemizde de yok” güvencesi vermişti. Ardından dün Alman gazetesi Welt am Sonntag, Türk hükümetinin vize serbsestisinin yürürlüğe girmesinin ekimden yıl sonuna sarkmasına ses çıkarmayacağını yazdı. Gazeteye konuşan üst düzey Türk yetkililer, “kasım ya da aralık ayına sarkmanın Türk hükümeti açısından sorun teşkil etmeyeceğini, ama mutlaka yıl sonuna dek vize serbestisinin sağlanması gerektiğini” söyledi.

YAKINLAŞMA SAĞLANDI

Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken 72 kriter içinde en kilit olanı, herkesi kolaylıkla “terörist” kapsamına alabilen TMK’ın değiştirilmesi. Ankara marttan beri hem TMK’dan taviz vermeyeceğini hem de vize serbestisi tanınmaması halinde sığınmacı anlaşmasını feshedeceğini söylediği için AB ile kriz üzerine kriz yaşandı. Dün Welt am Sonntag, Brüksel’deki AB kaynaklarına dayanarak, TMK’da reform konusunda Türk hükümetiyle yakınlaşma sağlandığını yazdı, ama ayrıntıya yer vermedi.

İNCİRLİK İÇİN OLUMLU HABER

Dünkü Erdoğan-Merkel görüşmesiyle ilgili Alman hükümeti “yapıcı geçti” açıklamasını yaptı. Merkel darbe girişimini kınadığını, Almanya’nın her zaman demokrasiden taraf ve Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi. Türkiye’nin terör örgütleriyle olan mücadelesini desteklediklerini belirten Merkel, Alman vekillerin ekimde İncirlik’teki 250 Alman askerini ziyaret etmesine Ankara’nın çıkardığı engelin kalkacağına dair birkaç gün içinde olumlu haber alma ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi. l

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr