Alman devlet televizyonu ARD’nin ‘Extra 3’ programında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın basın özgürlüğü ve insan hakları konularındaki tutumu ‘Erdowie, Erdowo, Erdowahn’ adlı şarkıyla ti’ye alınmıştı.

Türkiye Alman televizyonuna da "yayın yasağı" istedi

Bunun üzerine Almanya’nın Ankara büyükelçisi dışişleri bakanlığına çağrılmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli, söz konusu şarkıyla ilgili sorulan bir soru üzerine “Almanya ile Türkiye’nin paylaştığı tüm çıkarlara rağmen basın ve ifade özgürlüğünün bizim için müzakere edilemez olduğu açıkça belirtilmiştir” diye konuştu.

ALMANYA'DAN BİR AÇIKLAMA DAHA: TÜRKİYE AVRUPA DEĞERLERİNE UYSUN

Türkiye ile Almanya arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren bir klibin önce yerel televizyon kanalı NDR, daha sonra ise devlet televizyonu ARD’de yayınlamasıyla ortaya çıkan mizah krizine Almanya’dan bir yanıt daha geldi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın Türk Dışişleri Bakanlığına çağrılmasına sessiz kalındığı gerekçesiyle eleştirilere hedef olan Almanya, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier aracılığıyla “Türkiye’ye Avrupa değerlerine uysun” mesajı gönderdi.

Özbekistan’ı ziyareti sırasında konuya ilişkin açıklama yapan Steinmeier, “Avrupa Birliği’nin partneri bir ülkeden bizim ortak Avrupa değerlerimizi paylaşmasını bekleyebileceğimizi düşünüyorum” dedi. Steinmeier, bunun basın ve ifade özgürlüğü kadar, mizah ve sanat özgürlüğü için de geçerli olduğuna vurgu yaptı. Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Alman kamuoyunda dillendirilen, “Türkiye ile sığınmacı krizinde yürütülen işbirliği nedeniyle sessiz kalındığı” yönündeki eleştirileri de geri çevirdi.

Bu arada Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, Müsteşar Markus Ederer’in Türk mevkidaşı ile Salı akşamı yaptığı telefon konuşmasında basın ve ifade özgürlüğünün müzakere edilmeyeceğini açıkça dile getirdiğini söyledi. Wirtz, ifade özgürlüğünü Başbakan Angela Merkel’in de çeşitli ortamlarda dillendirdiğini, son olarak AB zirvesinin sonuç bildirgesinde de konunun öneminin altının çizildiğini hatırlattı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung’un (FAZ) bildirdiğine göre, AB Komisyon Başkanı Juncker de alınganlık gösterdiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Jucker’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Başkan Juncker, Alman Büyükelçinin sadece bir mizahi şarkı nedeniyle çağrılmasını doğru bulmuyor” denildi. FAZ’in haberinde, Junker’in Türkiye’nin bu tutumunun Türkiye’yi AB’den uzaklaştırdığı görüşünde olduğu da aktarıldı.

Türkiye’nin Alman Büyükelçiyi çağırmasına Alman siyasi parti temsilcileri tarafından da eleştiri geldi. CDU’dan Norbert Röttgen ve SPD’den Niels Annen Türkiye’nin tepkisinin abartılı olduğunu savundu. Röttgen, Türkiye’de hukukun bağımsızlığı ve temel özgürlüklerin sistematik olarak kısıtlandığını öne sürerek, “Bu yol AB’ye götürmez“ dedi. SPD’li Annen ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın abartılı tepki gösterdiğini ve kendi kalesine gol attığını öne sürdü. Annen, “Sanıyorum bu Türkiye’nin imajına pek katkı sağlamadı” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr