Almanya'nın dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, 'Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında yeni bir müzakere başlığı açılması gerektiğini' ifade etti. Roth, özellikle Avusturya Başbakanı Christian Kern ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz tarafından son dönemde sıklıkla dile getirilen Türkiye ile AB üyelik müzakerelerin durdurulması talebini ise geri çevirdi. Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, Alman bakan, 'müzakerelerin demokrasi ve hukuk devleti ilkesi açısından önemli olduğuna' vurgu yaptı.

"Vize muafiyeti, AB'nin de çıkarına"

'AB üyelik sürecinin devamının sadece hükümetin değil, aynı zamanda sivil toplumun ve muhalefetin de dileği olduğunu' söyleyen Michael Roth, 'müzakere kanalının Avrupa'ya yönelim ve Avrupa değerlerinin anlaşılmasının vazgeçilmez bir parçası olarak görüldüğünü' dile getirdi. Roth, Türkiye halkına atıfta bulunarak "Bu insanları şu anda hayal kırıklığına uğratamayız" dedi.

'Temel haklar, adalet, özgürlükler ve güvenlikle ilgili müzakere başlığının açılması konusunda Avrupa'da henüz bir görüş birliği olmadığını' söyleyen Alman bakan, darbe girişiminden sonra başlatılan gözaltı, tutuklama ve tasfiyelerin Almanya'da endişe yarattığını kaydetti. Roth ayrıca 'Türkiye'ye sağlanacak vize muafiyetinin AB'nin de çıkarına olduğunu' söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr