Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün, “Onların malum STK’leri bir araya gelmişler, raporlar yayımlamışlar. Bir defa bu raporları yayımlayanların ayrıca üzerine gidilmesi lazım. Sen neyin raporunu yayımlıyorsun” sözleriyle hedef aldığı sivil toplum kuruluşlarının Güneydoğu’da sürdürülen operasyonlardaki hak ihlallerine yönelik raporlarında yaşam hakkı başta olmak üzere birçok ağır ihlal iddiası yer alıyor.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Mezopotamya Hukukçular Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı ve Asrın Hukuk Bürosu’ndan avukatların hazırladığı ön inceleme raporunda “15 yaşında bir kadının gözlerinin çıkarıldığı, bedeninin parçalandığı, öldükten sonra yakıldığına” işaret edilirken, bazı kadın cenazelerinin memelerinin kesildiği iddia edilmişti.

Mazlum-Der’in 4-6 Mart arasında Cizre’de yaptığı gözlemler sonucu oluşturduğu raporda ise ilçede en az 203 kişinin öldürüldüğü belirtilerek üç evin bodrumuyla ilgili çarpıcı tespitler yapıldı. Raporda, bodrumda kalan kişilerin sağ olarak teslim alınması ile ilgili arabulucu olabilecek hiçbir aktörün kamu otoritesi tarafından devreye sokulmadığı belirtilerek üç bodrumun bulunduğu alanda olay yeri incelemesinin yürütülmediği, avukatların kemik topladıkları bodrumlardan çıkarılan cesetlerin otopsisine girmelerine de izin verilmediği ifade edildi. Raporda yasak süresince, beyaz bayrak taşımalarına rağmen ateşe hedef olduğunu söyleyenlerin bulunduğu belirtildi.

‘Bağımsız soruşturma’

İnsan Hakları Derneği (IHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TIHV), Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Diyarbakır Barosu ve Gündem Çocuk Derneği’nden oluşan heyetin hazırladığı raporda ise Cizre’de yaşananların “insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilebilineceği” ifade edildi. Raporda, ölümlerle ilgili olarak sorumluları tayin etmek için etkili ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiği savunuldu. Raporda sokakta görüşme yapılan C.A. (kadın) beyanında; “Bizlere ‘Allah yok, devlet var’, ’Siz hepiniz teröristsiniz’ dediler. Bana sokağa çıktığım için 219 TL para cezası yazdılar. Ben bunu nasıl ödeyeyim? Ev yok, eş yok, para yok” sözleri de yer aldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr