'Yarı başkanlık' sisteminin uygulandığı Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mihriban Aliyeva'yı cumhurbaşkanı birinci yardımcısı olarak ataması, 16 Nisan'da referanduma 'başkanlık sistemi' için referanduma gidecek olan Türkiye'nin gündemine oturmuştu.

İlham Aliyev'in kararı hakkında AKP'den ilk yorum geldi. Hürriyet gazetesinden Turan Yılmaz'a konuşan AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Bugün varsayalım ki başbakan kendi eşini başbakan yardımcısı yaptı, yurtdışına gittiğinde de vekaletini verdi, buna ne engel var? Onu yapan bunu da yapar, hoş değil ama hukuken bir engel yok. Bunun sistemle bir alakası da yok. Başkanlık modelinde de bunu yapan yapar, parlamenter sistemde de yapan yapar. Bu doğru bir şey değil ama ‘Başkanlık gelince bu olur da şimdi olmaz’ diye bir şey yok. Her modelde bu tür akraba kayırmaları doğru da değil, etik de değil, yanlış. Ama her sistem buna müsait, eğer yapacak olan varsa. Hanımını getirip yardımcısı yapmasını ben doğru bulmam. Ama buna hukuken bir engel de yok. Ancak, bu örnekten hareket ederek başkanlık sistemi aleyhine bir şey çıkarılamaz" ifadelerini kullandı.

CHP: ANLATMAK İSTEDİĞİMİZ AYNEN BUYDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise Aliyev'in kararına ilişkin şunları söyledi:

"Anlatmak istediğimiz aynen bu. Cumhurbaşkanlığı sistemi, bir cumhurbaşkanının iyi niyetine ve kararına bırakılmayacak kadar önemlidir. Biz bunu söylediğimizde ‘Olur mu öyle şey’ diyorlardı ama bak geçen yıl yetki verildi, bu yıl yaptı. Demek ki yapılabiliyormuş. ‘Yetkiyi tek kişiye veren sistem, padişahlığa götürür’ dediğimizde, ‘1923’te bitti’ diyorlardı. Yarın babadan oğula geçecek bir sisteme, kâğıt üzerine hiçbir engel yok."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr