Alışveriş yapmayı kim sevmez? Çıkarsınız Nişantaşı’na, Beşiktaş’a, Beyoğlu’na; ayaklarınıza kara sular inene kadar dolaşırsınız. Asıl amaç hoşça vakit geçirmek olsa da, eve dönerken kolunuza takacağınız poşetler, uluslararası bir turnuvadan şampiyonluk kupasıyla dönmek kadar zevk verir insana.

Tabii ki son dönemde “tuğla ve çimentodan” mağazaların yanısıra internette “tuğlasız çimentosuz” mağazaların ortaya çıkmasıyla şu meşhur “ayaklarımıza kara sular inmesi” deyimi, yerini “evin salonunda ayaklarını uzatıp, bilgisayar kucakta alışveriş yapmak” deyimine bırakmış görünüyor.

VERİLER BU İŞE NE DİYOR
Bankalar arası Kart Merkezi BKM (www.bkm.com.tr) verilerine göre Türkiye’de 2015 yılında 22 milyon farklı kredi kartı ile alışveriş yapıldı. Ülkemizde geçtiğimiz sene kullanımda olan toplam 171 milyon ve internetten en az bir alışveriş yapan 22 milyon kart Türkiye’yi Avrupa’nın bir numaralı kredi kartı ülkesi olarak ilan etmeye yetti.

BKM’nin 2015 yılı istatistikleri ülkemizdeki sanal ticaretin bir fotoğrafını şöyle veriyor:
2015 yılında Türkiye’deki kredi kartı sayısı bir önceki yıla oranla %5 arttı. Bu kartlarla yapılan ödemelerin toplam hacmi ise %15 artış gösterdi.
Kredi kartları ile internetten yapılan ödemeler ise bir önceki yıla göre %32 arttı. Kredi kartıyla yapılan alışverişlerin %11’i internet üzerinden yapıldı. 2015 yılında kredi kartlı alışverişlerin toplam miktarı ise 526 milyar TL’ye ulaştı.Temassız kart sayısı %30 artarak 23 milyonadete ulaşırken, temassız işlem kabul eden ödeme noktalarının sayısı ise %300 artarak 304.000 seviyesini gördü.
Öte yandan BKM verilerine göre internet alışverişlerinde mobilin payı %43 gibi önemli bir rakam olarak öne çıkıyor.

PEKİ BU VERİLER NE ANLAMA GELİYOR
Veriler çok açık. Türk insanı artık internetten alışverişe yoğun bir şekilde yönelmiş görünüyor. Bu alışverişlerin neredeyse yarıya yakını mobil internetten, yani cep telefonları ve tabletler üzerinden yapılırken, biraz daha büyükçe bir miktarı evlerimizdeki, iş yerlerimizdeki veya toplu ortamlardaki masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar üzerinden gerçekleşiyor. Yani bir önceki on yılla kıyaslandığında devrim niteliğinde bir değişim yaşanıyor.

Bunun nedeni ise çevrimiçi alışverişlerin hem daha pratik, hem daha uygun fiyatlı, hem de daha sosyal olması. Artık oturduğunuz yerden bir-iki dakika içinde istediğiniz mağazaya girip ürünü sepete attıktan sonra ödemenizi tamamlayabiliyorsunuz. Bu alışverişinizi cadde veya AVM’lerdeki mağazalardan daha da ucuza yapabiliyorsunuz. Üstelik bir dakika önce aldığınız bir ürünü bir dakika sonra sosyal medya üzerinden arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Bu durumda tabii ki bir yandan Türk markaları bu devrimin bir parçası olmak için mağazalarını sanal ortama taşırken, diğer yandan da yepyeni markalar internette kendini gösteriyor ve alışveriş ekosisteminin büyümesini sağlıyor.

SANAL ALIŞVERİŞİN ŞİFRELERİNİ ÇÖZMEK
Mağazalar sürekli olarak kendilerine şu soruyu soruyorlar: “Müşteri Ne İster?”
Müşteri; güvenli, pratik, hızlı ve ucuz alışveriş istiyor. Ama müşteri heyecan da arıyor. Şaşırtılmak istiyor. Keyif ve mutluluk arıyor. Son zamanlarda bütün bu isteklere aynı anda cevap veren mucize bir ilaç bulundu: İndirim Kodları.

Aslında kod dediğimiz şey sihirli bir şifre. Sanal dünyadaki bu indirim kodlarının gerçek hayattaki karşılığı eskiden gazetelerden kesiyor olduğumuz kuponlar gibi görünse de ortada kesilen bir şey yok. Kupon biriktirmek yok. Elle tutulan bir cisim yok. İndirim kodu, bir dizi rakam ve harften oluşan ve kullanınca fiyatı ucuzlayan bir şifre. Bu şifreyi ödeme anında kullanınca fiyat bir anda ucuzluyor ve alışverişinizi %5-10-20 veya bazen de yarı yarıya indirimli alabiliyorsunuz.

ALIŞVERİŞİ NASIL DAHA UCUZA GETİREBİLİRİZ?
Yukarıdaki istatistikler ve yönelimler ışığında biraz daha somuta gelirsek aslında alışverişlerimizi nasıl daha da ucuza getirebileceğimiz ortaya çıkıyor.

Mesela giyim alışverişlerini daha ucuza getirmenin bir yolu yok mu? Var.
Giyim alışverişlerimizi daha ucuza getirebilmek için öncelikle alışveriş yapacağınız platformu belirlemelisiniz. Mağaza mağaza, sokak sokak dolaşacak zamanım ve sabrım yok diyorsanız online mağazalar aracılığıyla beğendiğiniz ürünleri sipariş verebilirsiniz. Online mağazalar, fiziki mağazalara göre daha sık kampanya ve indirim düzenlediği için bunları takip ederek hesaplı ve ucuz ürün satın alabilirsiniz.

Popüler markaların online mağazalarının yanı sıra herhangi bir fiziki mağazası olmayan, sadece internet üzerinden giyim ürünü satan platformlar da mevcut. Yüzlerce farklı ürünün yer aldığı bu sitelerde istediğiniz renk ve bedende ürün bulabilirsiniz.
Giyim alışverişlerinizi online olarak yapacaksınız daha ucuza getirmenizin garanti bir yolu var. İndirim kodu bulmak.

İNDİRİM KODU NASIL BULUNUR?
Alışverişte “şifre”, ya da diğer adıyla indirim kodu kullanmak çok kolay olduğu gibi tamamen ücretsizdir. Örneğin; çok hoşunuza giden bir elbise buldunuz. Fiyatı da 150 TL ve size pahalı geldi. Ürünü satın alıp almamak konusunda kararsızlık yaşıyorsunuz. İşte bu ürünün yer aldığı sanal mağazaya ait güncel indirim kodları bulursanız çok beğendiğiniz o elbiseyi yarı fiyatına bile satın alabilirsiniz.

Giyim alışverişlerinizde indirim kodu kullanmak, kullanmayan diğer tüketicilere göre bir adım önde olmanızı sağlar. Başkalarının 150 TL'ye satın aldığı elbiseyi 75 TL'ye satın alarak hem ucuz alışveriş yapmış olursunuz hem de daha fazla ürün satın almış olabilirsiniz.

Peki nereden bulabilirim derseniz Google’da “indirim kodu” kelimesini aratın. Biz arattık, en tepede www.indirimkodu.com sitesi çıktı. Tıklayıp baktık. Adı üzerinde site sadece indirim kodları veriyor. Yaklaşık 1.000 kadar online mağazadan anlık bazda 10.000 kadar güncel indirim kuponunu bünyesinde barındıran sitedeki kodları kullanması bedava. Üyelik gerekiyor mu diye baktık; gerekmiyor. Kupon kodları geçerli mi diye baktık, site gayet güncel duruyor; biz bakıncaya kadar 2-3 yeni kupon kodu daha eklenmişti bile.

Tabii ki bu site interneti ucuzlatma şifrelerini bulabileceğiniz tek site değil. Açın arama motorunuzu, aratın şu sihirli şifreleri.Her alışverişten önce birkaç dakikanızı kod arama işine ayırarak internetten yaptığınız alışverişleri bazen küçük miktarlarda bazense yarı fiyatına kadar ucuzlatıp, alışveriş keyfinizi anında ikiyle çarpmanız mümkün.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr