İzmirlilerin, dört bir yandan gelen duyarlı yurttaşlarla birlikte oluşturduğu insan zinciriyle yapımına engel olduğu termik santralın ardından Aliağa bölgesinde izin verilen ilk termik santrallardan ENKA’nın girişimi yargıdan döndü. Uzun süren hukuk mücadelesinin ardından İzmir 2. İdare Mahkemesi, ENKA Termik Santralı’nın ÇED’ini iptal etti. Mahkeme kararında, “Tesiste en küçük bir dikkatsizlik çevrenin geri dönülemeyecek tahribine sebep olacaktır” denildi.

Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) tarafından yürütülen hukuksal süreç sonundaki zafer, çevrecilerde “temkinli sevinç” yarattı. Kararı değerlendiren davacılardan Arif Ali Cangı, şunları söyledi:

“Bu karar ile bir yandan bir kez daha Aliağa’da termik santral yapılmasının çevre hukukuna aykırı olduğu kanıtlanmış oldu, diğer yandan Aliağa ve bölgenin yaşamını korumak için çabalayan yaşam savucularının EGEÇEP gibi yaşam savunucu örgütlerin olduğunu gösterdi. Şu bilinsin ki, Aliağa’yı, Ege Bölgesi’nin Türkiye’yi, dünyayı birilerinin kâr hırsına bırakmayacağız, yaşamı savunmak için direnmeye devam edeceğiz. ENKA termik tamam, sıra bölgede aynı denemeleri yapan İzdemir ve Socar termiklerde.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr