Alarko Holding'in kurucusu ve Onursal Başkanı işadamı İshak Alaton, 89 yaşında hayatını kaybetti.
Holding yetkililerinden alınan bilgiye göre, Alaton, son dönemde yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle tedavi gördüğü hastaneden 9 Eylül Cuma günü taburcu oldu. Bugün kalp yetmezliği nedeniyle Beylikdüzü'nde özel bir hastaneye kaldırılan Alaton, burada yaşamını yitirdi.
Alaton'un cenaze törenine ilişkin bilgilerin henüz belli olmadığı öğrenildi.

KILIÇDAROĞLU'NDA TAZİYE MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Alarko Holding'in kurucusu işadamı İshak Alaton'un hayatını kaybetmesi ile ilgili sosyal paylaşım sitesi twitter'dan bir mesaj paylaştı. Kılıçdaroğlu, mesajında "Ülkemiz için çok değerli hizmetlerde bulunan vatansever iş adamı İshak Alaton'u kaybettik. Sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum" dedi.

İshak Alaton Kimdir?

1927, İstanbul'da doğan, Türk işadamı. Alarko Şirketler Topluluğu yönetim kurulu başkanıdır. Leyla Alaton'un ve Vedat Alaton'un babası ve iş ortaklarıdır. Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olarak 1927'de İstanbul'da doğdu. 8. sınıfa, (kendi deyimiyle gri yıllara) kadar Şişli Terakki'de ve Saint Michel'de okudu. Yokluklar, sıkıntılar yüzünden liseden sonra okuyamadı.
İshak Alaton, ailesine bakabilmek için Mehmet Kavala şirketinde getir götür işlerine başladı. Volvo ithal eden şirket aracılığıyla İsveç Konsolosu ile tanışınca şansı değişti. İsveç'te bir lokomotif fabrikasında kaynakçılık yapmaya başladı.

Bu yıllar İshak Alaton'un dünya görüşünün şekillendiği, sosyal demokrasiyle tanıştığı yıllar oldu. İnsan haklarına saygılı, gelir dağılımının diğer dünya ülkelerine göre mükemmele yakın olduğu İsveç'e hayran kaldı.

28 yaşında Türkiye'ye dönerek Üzeyir Garih ile birlikte Bankalar Caddesi'nde Vefai Han'da bir göz odada ortaklık kurdu. 2000'de 46. kuruluş yılını kutlayan 6 bin çalışanlı Alarko Holding'in temeli atılmış oldu.

Alarko Holding nasıl kuruldu?

İstanbul merkezli holding kuruluşu Alarko Holding’in Alarko ismi; AL alım ve satım AR araştırma ve geliştirme, KO komple tesisler kurma anlamına gelmektedir. Alarko Holding, 1954 yılında İshak Alaton ve Üzeyir Garih tarafından İstanbul’da bulunan ‘Bankalar Caddesi Vefai Hanı’nda kurulmuştur.
Alarko Holding’in ilk yıllarda ana iş kolunu ısıtma, klima, soğutma işleri oluşturmuştur. 1973 yılında holding haline gelen Alarko, 1974 yılında halka açılmıştır. 1997 yılında holding bünyesinde kurulan Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı İMKB’de işlem görmeye başlayan ilk GYO şirketidir. 1998 yılında holdingin sanayi grubu dünyanın en büyük iklimlendirme firmalarından Carrier ile eşit oranda ortak olmuştur.

Alarko Holding, 2014 yılı itibariyle taahhüt, enerji, sanayi, turizm, su ürünleri ve gayrimenkul alanlarında faaliyet göstermektedir. Ayrıca 1986 yılında holding bünyesinde sosyal sorumluluk projelerinde yer almak amacıyla, Alarko Eğitim-Kültür Vakfı (ALEV) kurulmuştur.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr