İçişleri Bakanlığı’na Süleyman Soylu’nun getirilmesinin ardından dün 61 ilin emniyet müdürü ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 30 daire başkanı değişti. Kararnameyle 34 ilin emniyet müdürü merkeze alındı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışınak’ın gözaltına alındığı gün Diyarbakır Emniyet Müdürü Adnan Taşdan merkeze çekildi. Süleyman Soylu, 31 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı’na atanmasının ardından ilk emniyet müdürleri kararnamesini çıkartarak, polis teşkilatının üst yönetimini sil baştan değiştirdi. Efkan Ala’nın izlerinin silindiği kararname ile 34 emniyet müdürü merkeze alındı, 24 emniyet müdürü ile 2 daire başkanının yeri değiştirildi. 37 isim ise ilk kez emniyet müdürü olarak atandı. Kararnameye göre, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Servet Yılmaz ile Rize Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevlerine getirildi.

30 daire başkanı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 30 daire başkanlığında değişim yaşandı. Hrant Dink cinayeti davasında sanık olarak yargılanan ve geçen hafta mahkemeye giderek savunma yapan Engin Dinç, İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan alınarak, tenzili rütbe ile Eskişehir’e Emniyet Müdürü olarak atandı. İstihbarat Daire Başkanlığı’na Polis Başmüfettişi Akın Karatay getirildi. Karatay, Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı’yken Silopi’de askeri kışlaya zırlı araçla girerken nizamiyete durmadığı için askerler tarafından taranmıştı. 15 Temmuz gecesi darbeciler tarafından Jandarma Genel Komutanlığı’nda vurulan ve halen yoğun bakımda yatan Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Arslan’ın yerine vekaleten Hasan Yiğit atandı. TEM Daire Başkan Yardımcısı Ömer Uslusoy ise Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. Darbecilerin bombalaması sonucu 53 özel harekatçının şehit olduğu Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy, Sivas Emniyet Müdürü oldu. Özel Harekat’ın başına ise Selami Türker getirildi. Hakkari Emniyet Müdürü Resul Holoğlu ise KOM Daire Başkanlığı’na atandı. Mevcut KOM Daire Başkanı Orhan Özdemir’in iki ay sonra emekli olmasından dolayı bu atamanın yapıldığı öğrenildi.

Merkeze çekildiler

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya Antalya’ya atanırken, Uzunkaya’nın yerine ise Kırıkkale Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) Müdürü Hüseyin Aşkın getirildi. Terör olaylarının yaşandığı Diyarbakır, Bingöl, Adıyaman, Hakkari, Mardin, Muş ve Elazığ gibi iller ile Suriyeli sığınmacıların yoğun yaşadığı ve IŞİD’in hedefinde olan Hatay ile Kilis’in emniyet müdürlerinin merkeze çekilmesi dikkat çekti. Ankara Emniyet Müdür Vekili olduğu dönemde Merasim Sokak’ta 28 kişinin, Güvenpark’ta ise 35 kişinin öldüğü terör saldırısının ardından kendi isteği ile merkeze alınan Ahmet Hakan Arıkan ise Trabzon Emniyet Müdürlüğüne getirildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne Tacettin Aslan atandı. Dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ile birlikte 1999 yılında Fethullah Gülen cemaatinin devlet içindeki yapılanmasına ilişkin ilk raporu yazan Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak, Adana Emniyet Müdürü oldu. Cemaat raporunun yazımında görev alan ve sonrasında kumpasa uğrayan polis başmüfettişi Zafer Aktaş da Muş Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

EGM'ye Altınok damgası

Kararnameye eylül ayında İçişleri Bakanlığı’ndan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atanan Selami Altınok damga vurdu. Buna göre Altınok’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü döneminde birlikte çalıştığı 9 emniyet müdür yardımcısından Servet Yılmaz Emniyet Genel Müdür yardımcısı, Metin Alper Adıyaman Emniyet Müdürü, Hakan Fındık Yalova Emniyet Müdürü, Seçkin Çengeloğlu Yozgat Emniyet Müdürü ve Metin Turanlı Zonguldak Emniyet Müdürü, Cengiz Demircan Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Ekrem Gülen Koruma Daire Başkanı, Hakan Sıralı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanı ve Mehmet Murat ise Asayiş Daire Başkanı olarak atandı. Böylece Altınok, EGM’de kendi kadrosunu yarattı.Demirören'den Fenerbahçe açıklaması

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr