Aladağ itfaiyesi kendilerine 19.24'te yapılan ihbara, 19.25'te ulaştıklarını, ancak yangın ihbarının geç yapıldığını savundu.

Yürüyerek gelen bir kişinin ihbarda bulunduğu aktarıla itfaiye raporuna şöyle devam edildi: "Üç katlı binanın tamamen alevler içinde olması üzerine müdahalede bulunulmuştur. Yangının binayı tamamen kapladığının görülmesi üzerine takviye kuvvet istenmiştir. Bölge Orman İşletmesi'ne ait iki arozöz ile maden işletmesine ait iki arozöz takviye gelmiştir. Bir CAN-KUR ve bir arazöz ile bir adet merdivenli araçlı personel, toplamda dokuz araçla olaya müdahale etmiştir. Müdahale esnasında seyyar merdivenli aracımız ile binanın doğu cephe birinci katından yedi öğrenci kurtarılarak aşağıya indirilmiş, diğer personelimizin arama kurtarma malzemesiyle beş öğrencinin de atlamak suretiyle tahliyesi sağlanmıştır."

'Kapı üzerinde anahtar yoktu'

Yangının hızlı ilerlemesinde binanın tavan kısmının vernikli ahşap olmasının etkili olduğunun ifade edildiği raporda, incelemelerde, zemin katta bulunan yemekhane ve mevcut odalardaki pencerelerdeki demir parmaklıklar nedeniyle öğrencilerin yukarı katlara kaçacağının değerlendirildiği belirtildi.

Rapora şöyle devam edildi: "Birinci ve ikinci kat koridorlarından yangın merdivenine çıkış kapılarının, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğinin 50. maddesinin (b) fıkrası gereği 'İç koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması ve kendiliğinden kapatan düzenekleriyle donatılması gerekir' denilmesine rağmen, PVC plastik kapı olduğu ve bu kapıların ısınmadan dolayı yanarak genleşip açılmadığı değerlendirilmektedir. Ayrıca kapı üzerinde anahtar bulunmadığı tespit edildi."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr