Adalet Bakanı Bozdağ'ı sözünü tutmaya çağıran CHP'li Milletvekili Yarkadaş, bu sırada tartışma yaratan bir açıklama yaptı. Yarkadaş, "Can ve Erdem'in içeride tutulup tutulmamasına ilişkin AKP binalarında kamuoyu araştırması yapılıyor. Sulh Ceza Hakimlikleri, buradan çıkan sonuçlara göre mi karar veriyor?'' dedi. AKP'liler, Yarkadaş'ın sözlerine itaraz etti. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Biz o tür soruları her zaman sorarız'' dedi.

YARGIYA OLAN GÜVEN DÜŞÜYOR

Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması için kanun teklifi veren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Genel Kurul'daki görüşmelerde "Yargı, iktidarın sopası haline geldi'' dedi. Genel Kurul'da konuşan Yarkadaş, ''Yargıya olan güvenin her geçen gün azaldığını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada itiraf etmiştir. Yargıya olan güvenin yüzde 30'lar seviyesine düşmesinin sebebi nedir? Yargı neden gitgide güven kaybetmektedir? Bunun kuşkusuz başlıca sorumlusu AKP iktidarının yargı üzerinde uyguladığı politikalardır'' dedi.

'GİZLİ'' DAMGALI TALİMAT

HSYK'nın AKP'nin adeta bir kolu haline geldiğini belirten Yarkadaş, bu sırada İçişleri Bakanlığı'nın "Gizli" damgalı bir evrakını gösterdi. CHP'li vekil, şöyle konuştu:

''İçişleri Bakanlığı ve çeşitli valilikler HSYK'ya yazı yazarak 12 hâkimi şikâyet etmiş ve bu 12 hâkim hakkında HSYK tarafından soruşturma açılmıştır. Bu hâkimlerin tek suçu idarenin aleyhine karar vermektir. Bu, hukuk devleti adına bir skandaldır. Aynı zamanda, 12 hâkim hakkında soruşturma açılmasının yanı sıra bazı hâkimlerin terfileri de durdurulmuştur. AKP iktidarı, beğenmediği, kendi aleyhine karar veren herkesi âdeta suçlu olarak görmekte ve cezalandırmaktadır.''

''YARGI, İKTİDARIN SOPASI OLDU''

Sulh Ceza Hakimlikleri'nin de yargının kanayan bir yarası haline geldiğini belirten Yarkadaş, "Rezalet, İçişleri Bakanlığı'nın HSYK'ya gönderdiği yazıyla bitmiyor! AKP iktidarı tarafından, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının ardından bizzat Tayyip Erdoğan eliyle kurdurulan sulh ceza hâkimlikleri var... Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılıp sulh ceza hâkimliklerinin devreye sokulmasıyla birlikte yargı iktidarın sopası hâline gelmiştir'' dedi.

CHP'li Yarkadaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"AKP iktidarının aleyhine kim konuşuyorsa, kim AKP iktidarından şikâyetçiyse, onun hakkında derhâl sulh ceza hâkimlikleri devreye girmekte ve âdeta yargısız infaz yapmaktadır. Bu sulh ceza hâkimliklerinin başına getirilen hâkimlerin birçoğunun ise 17-25 Aralık operasyonlarının ardından Tayyip Erdoğan ve yakın çevresini kurtaran hâkimlerin olması kuşkusuz tesadüf değildir. 17-25 Aralık yolsuzluk ve hırsızlık operasyonlarında dosyaları kapatanlar bugün sulh ceza hâkimliklerinde ödüllendirilmiştir. Bu hâkimliklerden herhangi bir adaletin beklenmesi mümkün değildir, bu yüzden sulh ceza hâkimliklerinin bir an önce kaldırılması gerekmektedir.''

''AKP, CAN VE ERDEM İÇİN ANKET YAPIYOR''

Yarkadaş, konuşması sırasında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutukluluğunun devam edip etmemesine ilişkin yapılan bir ''kamuoyu yoklaması''nı da anlattı. Yarkadaş, AKP Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı'nın ilçe teşkilatlarıyla yaptığı toplantıda "Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklu kalıp kalmamalarına''na ilişkin sorular sorduğunu belirten Yarkadaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bakın, sulh ceza hâkimlikleri nasıl karar veriyor? AKP sıralarında oturan arkadaşlarımız bu tartışmaya kuşkusuz ki şahittirler. AKP Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı başkanlığında bir toplantı yapılıyor. Ve o toplantıda, (Can Dündar ile Erdem Gül serbest bırakılmalı mıdır, yoksa tutukluluk halleri devam mı etmelidir?) anketi yapılıyor. Kamuoyu araştırması yapılıyor. Belli ki oradan çıkacak verilere göre, Sulh Ceza Hakimlikleri'ne bir talimat gidecek; ve buralarda yapılan kamuoyu yoklamaları sonrası bir karar verilecek. İşte belgesi burada... Nedim Yamalı, bugüne kadar, çıkan haberi yalanlamadı...''

''AKP'NİN İHTİYAÇLARINA GÖRE KARAR VERİLİYOR''

AKP'lilerin, Cumhuriyet Gazetesi'nin kupürüne itiraz etmesini sonrası, Yarkadaş bu kez de Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan'ın köşesine taşıdığı yazıyı gösterdi. Yarkadaş, ''Bakın, Ahmet Hakan da Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde yazdı. Okumadıysanız, göstereyim... Bugüne kadar yalanlamadınız...'' dedi. CHP'li vekil, "Sulh Ceza Hakimlikleri'nin AKP'nin günlük siyasi ihtiyaçlarına göre karar verdiği ve buna göre kararlar aldığı ortadadır. Bu yüzden, artık iktidarın bir sopası haline gelen bu hakimliklerin bir an önce kaldırılması gerekmektedir'' ifadesini kullandı.

Yarkadaş, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin verdiği haksız tutuklama kararları yüzünden onlarca kişinin mağdur olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Gazeteciler ne yazık ki; tecrit altındadır ve cezalandırılmaktadır'' dedi. Yarkadaş, konuşmasına Can Dündar ile Erdem Gül'ün talebini dile getirerek devam etti.

CAN DÜNDAR İMZALI HALK TV DİLEKÇESİ

Can Dündar ile Erdem Gül'ün Halk TV'yi izlemek istemelerine rağmen bu talebin bir türlü gerçekleşmediğini hatırlatan Yarkadaş, "Geride kalan günlerde, Adalet Bakanı Bozdağ'a bu konuyu genel kurulda anlattım. Can Dündar ve Erdem Gül'ün Halk TV'yi izlemek için defalarca dilekçe verdiklerini söyledim. Adalet Bakanı (Bizde böyle bir dilekçe yok, dilekçe gelsin HALK TV'yi bir saate açtırırım) cevabını verdi. İşte o dilekçeyi getirdim. Şimdi Adalet Bakanı'nın bir an önce gerekeni yapmasını ve istiyorum'' dedi.

''BAKAN SÖZÜNÜ TUTSUN''

Dilekçeyi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yolladığını da belirten Yarkadaş, ''Bakan, gerekeni bir an önce yapmalıdır. Adalet Bakanı'nın burada verdiği sözü tutmasını istiyorum. Her iki arkadaşımızın mağduriyeti sona erdirilmeli, tecrit koşulları bitirilmeli, tahliye edilmelidirler. Tahliye süresince de tüm haklarından, tutukluların yararlandığı tüm haklardan yararlanmalıdırlar'' ifadesini kullandı. ​

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr