Kâhta Belediyesi Toplantı Salonu'nda, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Geyik ve bazı belediye encümenlerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında Toprak, gazetecilere son günlerde gündeme gelen HES sorunu, Kâhta-Adıyaman arası minibüs hattı, Adıyaman’ın AB-İPARD tarım desteklerinin dışında tutulması, Tarım Fakültesi, Kadın Doğum Hastanesi talebi, çalışmaları ve projeleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Toprak, Adıyaman’ın Kâhta’nın sahip olduğu yer altı ve yerüstü zenginliklere ve yıllardır iktidar partisine vermiş olduğu desteğe rağmen birçok il ve ilçeye oranla iktidar yatırımlarından yeterince istifade edemediklerini belirtti.

"KÂHTA ÇAYININ KURUMASINA NEDEN OLACAK"

Başkan Toprak, şunları kaydetti:

"Askeran mevkii Kâhta Çayı üzerinde yapılması planlanan HES santraline karşı bölge insanımızın tepkisi söz konusu. Çevre köy muhtarlarımız bugün yanıma geldiler. Burada yapılması planlanan HES ile ilgili büyük bir sıkıntı var. Bu bölgede yapılacak olan HES santrali hem bu çevrede yer alan tarihi mağaraların yok olmasına sebep olacak hem de Kâhta Çayı tamamen kurumasına neden olacak. Belediye olarak bugün Kâhta Çayı üzerinde 5 adet ilçenin su ihtiyacını karşıladığımız içme suyu kuyusu var. Kuyularda kuruyacak. Bu bölge aynı zamanda insanlarımızın yazın aileleri ile birlikte gelip piknik yaptıkları tek yerimiz. HES bu durumu da ortadan kaldıracak. Bu sebeple bizler Kâhta Belediyesi olarak HES burada yapılmaması noktasında Adıyaman İl Özel Müdürlüğümüze resmi başvurumuzu yaptık. Aynı şekilde Belediyemizin Avukatına da gerekli talimatı vererek gerektiğinde hukuk yolunda mücadele edeceğiz."

ESKİ BAŞKANI SUÇLADI

Kendi döneminden önceki yönetim döneminde HES yapılması için dönemin Belediye Başkanı tarafından gerekli iznin verdiğini hatırlatan Başkan Toprak, "Maalesef HES’in bu bölgede yapılması için bizden önceki Belediye Başkanı Yusuf Turanlı tarafından gerekli izin verilmiş durumda. Resmi yazışmaların altında dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Yılmaz’ın imzası var. Söz konusu izin işlemlerinin iptali için gerekli çalışmaları başlattık." dedi.

Bazı kesimlerin bölge halkı üzerinde baskı kurmaya çalıştığına dikkat çeken Başkan Toprak, bu kesimlerin HES’in yapılmasına karşı çıkan bölge halkını tehdit ederek para teklifinde bulundukları şeklinde bilgiler aldıklarını öne sürdü.

"ADIYAMAN BUNU HAK ETMEMİŞTİR"

Adıyaman’ın açıklanan AB-İPARD Tarım Desteklerinin dışında tutulmasına da değinen Başkan Toprak, "Adıyaman bu desteklerin dışında tutulması bizleri üzmüştür. Adıyaman tarım bölgesidir. Adıyaman bugün TÜİK verilere göre işsizlik sıralamasında Türkiye’de 64. sırada. Kâhta SYDV'de bugün 18 bin dosya mevcut. Ama teşvik sıralamasında da refah düzeyinin yüksek olduğunu gösteren 5. sıra kapsamında yer alıyor. Bu bir çelişki değil mi? Adıyaman bunu hak etmemiştir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr