AKP Sözcüsü Ömer Çelik, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik ve dindar anayasa sözleriyle başlayan tartışmaya ilişkin, “Biz militan laiklik yani dayatmacı anlayışın karşısındayız” dedi.

Çelik, “Biz militan laiklik yani dayatmacı anlayışın karşısındayız. Yaşadığımız problem kavramların bağlamından çıkarılması. Militan laiklik anlayışı gerçek laiklik anlayışıyla çakışan bir anlayıştır. Laikliği bir toplumsal hakemlik kurumu, bir toplumsal barış kurumu olarak görüyoruz. Bizim anayasa metnimizde laikliğin olmayacağı gibi herhangi bir yorum ya da değerlendirme söz konusu değildir” dedi. Çelik, Kahraman’ın “dini anayasa” sözlerine ilişkin olarak, “Dini anayasa ya da din dışı anayasa diye bir kavram olmaz” diye konuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kahraman’ın sözleri ile ilgili, “Eğer bununla kastı ‘Anayasa’da laiklik ilkesi olmamalıdır’ ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. Laiklik devletin bir karakteridir” dedi.

‘Önemli bir tartışma’

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise, “Çok da haklı olarak laikçi uygulamaların etkisiyle bunları söylüyor. Belki din ve inanç özgürlüklerinin daha sıkı bir şekilde anayasal teminat altına alınması düşünülebilir” dedi. Kahraman’ın açıklamalarının “önemli bir tartışmanın gündeme gelmesini sağladığını” dile getiren Kurtulmuş, “Bu konu gündemimize gelmiş, tartışılmış değil” dedi.

‘Laikliği alın gidin’

Erdoğan’ın teşvikiyle kurulan Osmanlı Ocakları 1453 Başkanı Emin Canpolat, Twitter’dan Kahraman’a “Onurumuzdur. Halkın diline tercüman olmuştur. İslam ülkesini zorla Batılılaştırdınız” diyerek destek verdi. Canpolat bir de dörtlük paylaştı: “Laikliği alın gidin bu ülkeden/Bu tarlada başka ot bitmez/Anadolu İslâm medeniyetidir/ Putlarınızı kıracak ibrahimler.”

 

 Erdoğan'dan Hırvatistan'da laiklik açıklaması

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr