CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde Türkiye’deki kadınların ve kız çocuklarının yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla “AKP İktidarında Kadın Olmak” başlıklı bir rapor hazırladı. Rapora göre, Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı OECD ülkelerinin yarısı düzeyinde. Kadın istihdamında Türkiye, Yunanistan ve Güney Afrika’nın gerisinde yer alıyor. Kadınlar en çok iş ya da eş cinayetlerine kurban gidiyor. 2016’da eş ve aileleri eliyle 328 kadın katledildi. İş cinayetlerinin yüzde 6’sını ise kadınlar oluşturdu. Geçen yıl 368 kız çocuğu cinsel istismara uğradı. Raporda, Türkiye’de kadınların, neoliberal politikaların neden olduğu çalışma koşulları içerisinde iş hayatının dışına itildiği, çalışan kadınların ise yine bu politikalarla esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerine maruz bırakıldığına dikkat çekildi. Kadının tek rolünün “annelik” olduğu vurgusuyla, kadınların eve hapsedildiği ifade edilen raporda, yarızamanlı, esnek çalışma koşullarının meşrulaştırıldığı vurgulandı.

Kayıtdışı diz boyu

Rapora göre, Türkiye’de istihdam edilen kadınların yarısı kayıtdışı çalışmaya zorlanıyor. Türkiye’de kadın işsizliği son 2 yılda yüzde 36 artarak 1 milyon 151 binden 1 milyon 566 bine yükseldi. Genç kadın işsizlik oranı ise yüzde 19.4’ten yüzde 28.6’ya çıktı. En büyük artış ise tarım dışı genç kadın işsizliğinde gözlendi.

İstismar çok

Rapora göre, 2016’da 368 kız çocuğu cinsel istismara uğradı. Bu çocukların yüzde 3’ü engelliyken, cinsel istismarların yüzde 59’unun okullarda yaşandığı saptandı. Bunun dışında kız çocukları sokakta, zorla götürüldükleri evlerde, alıkonuldukları araçlarda, kandırılarak götürüldükleri evlerde, kurslarda, otobüslerde ve parklarda cinsel istismara maruz kaldı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr