KHK ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın açlığa direnişine kayıtsız kalan hükümetin, grevden “haberdar” olmasının üzerine direnişin sürdüğü İnsan Hakları Heykeli önüne polis yığıldı. Sabah saatlerinde gözaltıların yaşandığı alana gelen Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella, direnişçilere destek mesajı verdi ve “Yaşasın özgürlük” sloganlarıyla hükümete tepki gösterdi. CHP ve HDP’li miletvekilleri direnişçileri desteğe gelirken sağlık örgütleri durumun kiritik olduğunu bildirerek hükümete çağrı yaptı. Gülmen ve Özakça’nın açlık grevlerinin 65. gününde tekerlekli sandalye kullanmak durumunda kaldıkları görüldü. Başbakan Binali Yıldırım’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun uyarısı ile “ilgilenmeye” başladığı Gülmen ve Özakça’nın direnişi, 65. günde polis müdahalesi ile karşılaştı. Dün sabah saatlerinde direnişin sürdüğü İnsan Hakları Heykeli önüne polis müdahalesi yaşandı. Gece alanda nöbet tutan destekçilere müdahale eden polis, Yüksel Caddesi’nin ulaşıma kapattı. Greve destek verenlerin oturduğu banklar ve alandaki pankartlar polis tarafından kaldırıldı. Gözaltına alınan 4 kişi akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Olay üzerine eylem yerine gelen OHAL mağduru Veli Saçılık ise “Kimsenin burnunu kanatmadık kimseye tanktan ateş etmedik. Buyurun işkence yapın biz bu halka güveniyoruz. Hocalarımızı yaşatacağız. Ben buradan söz veriyorum hocalarımızı mutlaka yaşayacağız” dedi.

Pittella’dan destek

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella ve beraberindeki heyet, açlık grevine destek ziyaretinde bulundu. Direnişçilere “İşinize geri dönmenizi umuyorum” ifadelerini kullanan Pittella, “Yaşasın özgürlük” diye slogan atarak hükümete tepki gösterdi. Pittella direnişçilerle fotoğraf çektirdi,dayanışma mesajı verdi ve hükümetten haksızlığın giderilmesini istedi.

Vekiller yalnız bırakmadı

CHP milletvekili Şafak Pavey, Utku Çakırözer, Selina Doğan, Aytuğ Atıcı, Necati Yılmaz ve HDP milletvekili Müslüm Doğan, Mithat Sancar da Gülmen ve Özakça’yı yalnız bırakmadı. CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz,“İşleri aşları üzerinde siyasi düşünceleri terbiye edilmeye çalışıldı. Kimse de arkadaşlarımızın yaşam hakları üzerinden bizi terbiye etmeye çalışmasın. Neyse durum soruşturulsun ve arkadaşlarımız işlerine geri dönsün” diye konuşurken; HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar “İnsanları açıklıklar terbiye etmeye çalışıyorlar. Bu Yezid’in politikasıdır. Bunu deneyen başka zalimler de oldu” ifadelerini kullandı. Alana gelen direnişçi Semih Özakça, direnişleri boyunca defalarca polis saldırısına uğradıklarını söyleyerek, “Saldırılarınıza rağmen başaramadınız ve bizi buradan silemediniz. İktidarın baskılarından korkmuyoruz” dedi. Polisin müdahalesi için “Bizlere olan desteği sindirmeye çalıştılar ama biz bütün alanlara daha kitlesel çıkacağız” diyen Özakça, “Polis ve doktorlarınızı yollayarak bizim sabrımızı denemeyin” tepkisini gösterdi. Zorlukla yürüyen direnişçiler tekerlekli sandalye ile alandan ayrıldı.

‘Geç kalmadan iade edin’

Türk Tabipler Biriği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İş Sendikası (Dev - Sağlık İş) başta olmak üzere sağlık örgütleri de alanda ortak basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı sağlım örgütleri adına okuyan TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel, Gülmen’in 9, Özakça’nın 17 kilo kaybettiğini anımsatarak her ikisininde kas iskelet sisteminde sorunlar yaşanmaya başladığını, bağışıklık risklerinin zayıflamasıyla enfeksiyon riskine karşı dirençlerinin zayıfladığını belirtti. “Açlık grevine bağlı olarak vücutta savunma sisteminin kendisini yenileyememesi enfeksiyon riskini artırmaktadır. Enfeksiyon açlık grevcilerini kaybetme nedenlerinden biridir” diyen Tükel, direnişçilerin açlık grevinde geçen her günün yaşamsal risklerin artırdığını vurguladı. Tükel, geriye dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkmadan haksız yere ihraç edilen kamu emekçilerinin görevlerini iadelerini talep etti.

Tanal: Hiç açlık çektiniz mi?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, direnişe ilişkin Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Tanal, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a, “Sayın Kahraman, bir gün dahi olsa hiç açlık çektiniz mi?” sorusunu yöneltti. Kahraman’a empati çağrısı yapan Tanal, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu da göreve davet etti.

'Demokrasiye yapılmış saldırı'

HDP direniş için açıklama yayınladı. Bu gidişe kimsenin sessiz kalmaması gerektiği belirtilen açıklamada “Hükümet, başta KHK olmak üzere anayasaya, hukuka ve insan haklarına aykırı tüm uygulamalara ve kararlara derhal son vermelidir” denildi. Gülmen ve Özakça’nın açlık grevini yürüttüğü alana yapılan polis müdahalesini “Demokrasiye ve insan haklarına, hakkını arayanlara ve onlarla dayanışma içinde olanlara yapılmış bir saldırı” olarak nitelendirilen açıklamada, “Hükümet baskıya, işkenceye, zora dayalı yöntemleri derhal terk etmeli, toplumun demokratik taleplerine; ekmek, onur, hak mücadelesi veren 2 kamu emekçisinin taleplerine cevap vermelidir” denildi.

 

Çiçekleri bölüştüler

Dün sabah saatlerinde direnişin sürdüğü İnsan Hakları Heykeli önüne polis müdahalesi yaşandı. Greve destek verenlerin oturduğu banklar ve alandaki pankartlar polis tarafından kaldırıldı. 3 kişiyle birlikte gözaltına alınıp serbest bırakılan Mehmet Dersulu, “5 polis beni gözaltına aldı. İşkence ettiler, kaşım yarıldı. Sırtımda darp ağrısı var. Arkadaşımın da bacaklarına vurdular. Gözaltı aracındayken, çiçeklerimizi çalan polisler, çiçekleri kendi aralarında bölüşme ahlaksızlığını yaptılar” diye konuştu.

 İstanbul'da destek grevleri

Devrimci İşçi Hareketi üyesi iki kadın, KHK ile ihraç edilen ve işlerine geri dönmek için açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça ile oğlunun cenazesini alabilmek için 78 gündür açlık grevinde olan Kemal Gün’e destek olmak amacıyla, dün, Cevahir Avm önünde bir günlük açlık grevine girdi. Semiha Eyilik, “Bu insanlar kapkaranlık bir gündemin içindeki ışıklar ve bu karanlığı onlar ile birlikte yaracak, aydınlık günleri onlarla birlikte sağlayacağız.” dedi. Türkan Albayrak da, “Bu karanlıktan çıkmanın tek yolu direniş. Yani artık korkularımızı bir tarafa bırakmak zorundayız” diye konuştu. Bir grup kamu emekçilsi de Gülmen ile Özakça’ya destek olmak için Bakırköy Özgürlük Meydan’ında bir günlük açlık grevi yaptı. Emekçiler adına basın açıklamasını okuyan KESK üyesi Nursel Tanrıverdi “Yapılan direniş hükümet ve ona bağlı kurumlarda görmezden gelinmeye devam ediliyor. Bizler, ihraç edilen kamu emekçileri olarak, biliyoruz ki bu direnişin sonunu hep beraber yazacağız. Çünkü biz haklıyız ve biz kazanacağız. Birleşecek, mücadele edecek ve kazanacağız.” diye konuştu. Emekçiler basın açıklamasının ardından oturma eylemine başladı.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr