Hükümet, dövizdeki yükselişi dizginleyebilmek için kamu sözleşmelerinde TL’ye geçti. Kamu ihale mevzuatındaki 6 yönetmelik ile Kamu İhale Genel Tebliği değiştirildi. Bundan böyle kamu ihalelerine katılacak istekliler, tekliflerini TL olarak verecek. Ödemeyi de TL olarak yapacak. Düzenleme bundan sonraki sözleşmeler için geçerli olacak. Önceki sözleşmeler için uygulanmayacak. Değişiklikler dün Resmi Gazete’de yer aldı.

Değişikliklere göre, bundan böyle kamu ihalelerine katılacak olan istekliler tekliflerini gösteren fiyatlar ile bunların toplam tutarlarını TL olarak verecek. Sözleşme konusu işin ödemelerinde de başka para değil TL kullanılacak. Dolar ile ödeme olmayacak. Böylece dolar karşısında değer kaybeden TL’nin güçlendirilmesi hedefleniyor. TL yükümlülüğü sadece yeni ihaleler için geçerli olacak. Önceden teklif alınmış olan ihaleler değişikliklerden etkilenmeyecek. 

Yurttaşın sırtında

Osman Gazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde özel sektöre döviz kuru üzerinden yolcu ve geçiş garantisi verildi. Bu projelerde devletin dövize endeskli yükümlülükleri devam edecek. Yükümlülükler kapsamındaki ödemeler kamu tarafından yapılacak.    

5 milyar dolar

Başbakan Binali Yıldırım devletin alacaklı olduğu kurumlar, kişiler olduğuna işaret ederek, “Bunlarla yapılan sözleşmeler döviz üzerine. Bunun da miktarı kısa vadede 5 milyar dolar. Onlara da dedik buyurun siz de  lira ödeyin. Böylece piyasaya 5 milyar dolar daha fazla kaynak, sıcak para bırakmış oluyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr