TBMM Darbe Komisyonu’nda muhalefetin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a davet gönderilmesi konusunda oylama yapılması talebi kabul edilmezken; AKP’nin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 17-25 Aralık öncesi yaptığı ABD ziyaretinin araştırılmasını talep etmesi gerilim yarattı. CHP’li üyeler de Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da araştırılmasını talep etti.

TBMM Darbe Komisyonu’nun dünkü toplantısında FETÖ mağduru olan İstanbul İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Kurtoğlu açıklamalar yaptı. Kurtoğlu’nun dinlenmesinden önce komisyonda Akar ve Fidan konusunda tartışma yaşandı. CHP’li üye Aytun Çıray, “15 Temmuz’un karanlık dönemlerinin çözülebilmesi için iki bürokratın davet edilmesi gerekir. Aksi halde 15 Temmuz ile ilgili tatlı şüpheler koyulaşacaktır. Fidan’a 15 Temmuz günü saat 20.00 - 21.00 arasında TİKA’daki bir arkadaşıyla Beştepe’de yaş günü toplantısına katılıp katılmadığını; ailesini Ortadoğu’daki herhangi bir ülkeye götürüp götürmediğini; hâlâ orada olup olmadığını; Başbakan’la son bir aydır görüşüp görüşmediğini soracağız” diye konuştu.

MHP’li üye Mehmet Erdoğan da “MİT Müsteşarı, Genelkurmay Başkanı ve hali hazırdaki kuvvet komutanlarının buraya bilgi vermesi gerekir” dedi. Muhalefetin Akar ve Fidan’ın davet edilmesi konusunda komisyonda oylama yapılması taleplerine AKP’li Komisyon Başkankı Reşat Petek karşı çıktı. Petek, “Oylayacak bir konu yok şu anda. Reddedilmedi. Süreç devam ediyor. Hayır oylamayacağız” diye konuştu.

‘Kılıçdaroğlu’ talebi

AKP’li üye Selçuk Özdağ ise “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 17-25 Aralık’tan önce ABD’ye gitmiştir. Dışişleri Bakanlığı’na sorabilir miyiz? CHP Genel Merkezi’ne bir yazı yazılarak seyahatinde hangi enstitüleri ziyaret ettiğini ve bunların Gülen ile ilişkisi olup olmadığını soralım” açıklamasını yaptı. CHP’li üye Aykut Erdoğdu Özdağ’ın önerisine “Ahmet Davutoğlu’nu çağıralım. Erdoğan’ın da Gülen ile irtibatını araştıralım. Bu komisyonu kapatmaya çalışıyorsunuz. Bütün liderlerin Gülen cemaati ile ilgili irtibatlarını araştıralım. Herkes görsün. Bu liderler kimlerle görüşmüş. Hepsi çıksın halka hesap versin. Bu komisyon körleştirildi” diye tepki gösterdi.

Kurtoğlu dinlendi

Hüseyin Kurtoğlu’nun komisyona verdiği bilgiler özetle şöyle:

Başbakanlığı dinlemek istediler: Bir ses kaydı üretildi, Jandarma Genel Komutanı’na hakaret ettiğim gerekçesiyle. Maksat terfimin engellenmesiydi. Benim gündelik konuşmalarımdan kelimelerden kesip biçerek. Hasan Palaz bu tezgahı çevirenlerden bir tanesiydi. 2011 yılında yaptığımız bir soruşturma vardı. 17-25 Aralık’ın altında imzası bulunan savcı Muammer Akkaş ile karşı karşıya geldik, bizlere yaptırmak istediği konuyu yapmayacağımızı söyledik. Her şey o zaman başladı. Hafriyat yolsuzluğu araştırması yaparken dinleme yapılması istenen konularda, Başbakanlık binasının santralının dinlenmesini istedi. Biz de son anda bunu Jandarma Genel Komutanlığı üzerinden telekomünikasyona bildireceğimiz sırada duyduk ve durdurduk. Mahkeme kararı çıkartmışlar. Şahsa ait sabit bir telefon numarası olarak geçiyordu. Mahkeme kararını reddettiğimizde ‘yanlışlık yapmışız’ dediler. Yeni karar çıktı. Olması gerekenler dinlendi ve o dosyayı kapattık.

Ferdi intihar eylemcileri olabilir: Darbe girişiminin dış dinamiklerle ilişkili olduğunu düşünüyorum. Bana göre bunlar teröristtir. Organize, toplu, birlikte hareket edilen bir kalkışma yetenekleri artık söz konusu değildir. Belki gizli kalmış ferdi, adeta intihar eylemcisi tarzı eylemde bulunacak insanlar olabilir ama planlı organize aynı anda bir kalkışma hareketi yeteneklerinin olmadığını düşünüyorum.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr