Kullanım oranı her geçen gün artan Akıllı Televizyonlarda bulunan bir güvenlik açığı ile kişisel hayatınız tehdit altına alınıyor.
Günümüz teknolojisi ile hızlı bir şekilde yayılan Akıllı Ev konsepti çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Kullanım oranı her geçen gün artan Akıllı Televizyonlarda bulunan bir güvenlik açığı ile kişisel hayatınız tehdit altına alınıyor. Teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesi ile hayatımıza entegresinde büyük ölçüde artmaya devam ediyor. Cebimizdeki telefondan, evimizdeki televizyona kadar her cihazın akıllı konseptine bürünmesi ile hayatımız kolaylaştırılsa da, kişisel hayatımızı tehdit altına alacak bazı güvenlik açıklarını da beraberinde getiriyor.


Son yapılan araştırma sonucu Akıllı Televizyonlarda bulunan bir güvenlik açığı aracılığıyla kamera ve mikrofonunuz siber korsanlar tarafından kontrol edilebiliyor. Android tabanlı Akıllı Televizyonlara yüklenebilen zararlı bir uygulama ile cihazın mikrofon ve kamerasının siber korsanlar tarafından ele geçirilebildiği belirtiliyor. Trend Micro şirketi tarafından ortaya çıkarılan güvenlik açığını istismar eden bir saldırgan cihaza bağlı banka hesaplarına erişebiliyor. Bunun yanında erişim sağladığı televizyon ile aynı ağda bulunan diğer akıllı cihazlarıda kontrol altına alabiliyor.
ANDROIDOS_ROOTSTV.A. olarak tespit edilen zararlı uygulama Android’in CVE-2014-791 kodlu açığını kullanıyor. Yapılan açıklamaya göre söz konusu güvenlik açığı Lollipop 5.0 öncesi sürümlerde etkili durumda. siber korsanlar Akıllı Televizyon kullanıcılarının normal şartlarda izleyemeyeceği ülke kanallarını izlenir hale getiren zararlı uygulamalar ile kendi ağına düşürmeye çalışıyor.
Akıllı Televizyonlarda yapılacak güncellemenin zararlı uygulamanın önüne geçebilmek için yeterli olduğunu dile getiren Trend Micro sözcüsü, bu cihazların akıllı telefonlara oranla daha zor güncellendiğinin altını çizdi.
Proaktif önlemler almaması konusunda Android’i eleştiren Trend Micro CSO’u Tom Kellerman zafiyetten etkilenen cihazların yüzde 15 – 20’sinin yazılım güncellemesinin yanı sıra donanım güncellemesine de ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Akıllı Ev konsepti her ne kadar hayatımızı kolaylaştıran bir sistem olarak karşımıza çıksa da, bu sistemi kullanmaya başlamadan önce bir kez daha düşünmekte fayda var. Zira eviniz akıllandığı zaman, siber korsanların gözü üzerinizde olacaktır.

Ubisoft, Elijah Wood ile Ortak Çalışacak!

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr