Can Dündar ve Erdem Gül’ün davasını izledikleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Siz kimsiniz ya? Sizin ne işiniz var ya?” dediği Batılı diplomatlar, “Bizim işimiz” diyerek Çağlayan’a, tutuklu bulunan 3 akademisyenin davasını izlemeye gidiyor.

Yarın Çağlayan’da görülecek olan ilk duruşmada başta AB Delegasyonu Türkiye Temsilciliği olmak üzere elçilikler, davayı Ankara’da görevli diplomatları ile izleyecek. Bazı ülkeler ise davadaki izleme düzeylerini yükseltme kararı aldı. Ankara’nın sert girişimlerine karşın, Batı davaları izlemenin Viyana Sözleşmeleri’ne göre asıl işleri olduğunu açıklamıştı.

Çağlayan Adliyesi yarın, “Bu suça ortak olmayacağız” diyerek bildiriye imza atan akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy’un davaları ile eşzamanlı olarak Dündar ve Gül’ün duruşmasına da ev sahipliği yapacak. Akademisyenlerin davasında gizlilik kararı olmadığı için diplomatlar bu duruşmaya katılacak aynı zamanda da Dündar ve Gül’ün davasını dışarıdan izleyecek.

Cumhurbaşkanı’nın ve Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Dündar ve Gül’ün davasını izleyen diplomatları Türkiye’nin içişlerine karışmakla suçlayan açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanlığı davayı izleyen ülkeler nezdinde girişim yapmak zorunda kalmıştı. Dışişleri’nin bu girişimleri ise başkentlerden tepkiyle karşılanmıştı. Başta Paris, Washington, Londra gibi başkentler olmak üzere sert açıklama ile yanıt vermişler ve sözleşmenin diplomatlara dava izleme hakkı tanıdığını açıklamışlardı. Öyle ki İngiltere Büyükelçisi Richard Moore da, Twitter’dan Can Dündar ile selfie’sini paylaşan İngiltere Başkonsolosu Leigh Turner’ın paylaşımını iletişim çağının gerekliliği olarak açıklamıştı. Almanya Büyükelçisi ise Çağlayan’a gitmeden önce Adalet Bakanlığı’na resmi bildirimde bulunduğunu açıklamıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr