Sağlık Bakanlığı, ehliyet almak isteyenlerin, sağlık raporlarını aile hekimlerinden alacağı ile ilgili bir açıklama yaptı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer, ehliyet almak için gereken sağlık taramasının ciddi bir iş olduğunu ve bunun, gerekli donanımların ve uzmanların olduğu bir merkezde yapılması gerektiğini söyledi.
Öztürk endişelerini şöyle dile getirdi:

Sağlık Bakanlığı’nın 10.02.2016 tarihinde web sitesinden yayınlamış olduğu “Sürücü Belgesi İçin İstenilen Sağlık Raporuna İlişkin Basın Açıklaması” federasyonumuza bağlı tüm aile hekimleri tarafından dikkatle ve titizlikle incelendi. Umuyorduk ki, bu açıklama, var olan sorunları çözebilecekti. Ancak hiç de beklediğimiz gibi olmadı. Ne yazık ki, açıklama malumun ilanından öteye gitmedi.

Bizler, Aile Hekimlerinin sahadaki temsilcileri olarak, sürücü belgesi için gerekli sağlık raporlarının kamuoyunda sadece “ücretlendirme” boyutuyla ele alınmasını istemezdik. Biz isterdik ki, Avrupa Birliği standartlarında sürücü belgelerimiz olurken, vatandaşlarımıza da o standartlarda sağlık hizmeti sunabilelim.

Biz hekimler, günü kurtarma algısıyla değil; halk ve toplum sağlığını koruma amacıyla haraket ediyoruz. Sürücülerin, kapsamlı bir şekilde, güncel tıp ilminin ve teknolojisinin sağladığı imkanlardan azami istifade edilerek sağlık kontrolünden geçme haklarının olduğuna inanıyoruz. Neden mi?

Çünkü ülkemizde yılda 3500 kişi, trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu kazaların %89′u sürücü kaynaklı. Türkiye’nin nüfusu 75 milyon; yenilenecek ehliyet sayısı ise 23 milyon… Ancak bu 23 milyon kişiden kaçının, direksiyon başına geçecek kadar sağlıklı olduğu bilinmiyor.

Örneğin, ülkemizde nüfusun yüzde 29.4’ü obezite sınırlarının üzerinde yaşamını sürdürüyor. Bu tabloya göre, en iyimser ihtimalle, sağlık kontrolüne gelen sürücülerden en az %25′inin uyku apnesi testi için hastanelere sevk edilmesi gerekiyor.

40 yaşın üzerinde sağlık problemlerinin baş gösterme olasılığı artıyor. Bu nedenle, bu yaş üzerindeki sürücülerin de yeterli bir sağlık taraması için mutlak surette 2. Basamak sağlık kurumlarına sevk edilmesi gerekiyor.

Bir kez daha vurguluyoruz ki, biz aile hekimleri olarak, her zaman halkımızın ve toplumumuzun sağlığı için hizmet veriyoruz. Ancak unutulmamalı ki, sadece vatandaşımızı memnun etmek üzere, rapor imzalayamayız. Göz göre göre, sağlıklı olduğundan emin olamadığımız bir sürücünün yola çıkmasına izin verirsek, olası bir kazada, ne o sürücünün ailesine, ne çarptığı kişinin yakınlarına ne de kendi vicdanımıza hesap veremeyiz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr