Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Başsavcısı emekli Albay Ahmet Zeki Üçok, Genelkurmay eski Başkanı Necdet Özel'in Hürriyet gazetesindeki röportajında kullandığı ifadelere tepki gösterdi. Üçok, "Özel, toplum vicdanında yargılandı ve mahkûm edildi, yapacağı hiçbir açıklama onun toplum nezdinde affedilmesi için vesile olmayacaktır" dedi.

Üçok, darbeci askerler için “Haklarında bir ihbar veya iddia olmamış. Olsa mutlaka incelenirdi. Dosyaları da temiz, parlak siciller, ayrıca istihbarat raporları da temiz gelmişse, artık sizin yapacağınız bir şey yok demektir” diyen Özel'i şu ifadelerle eleştirdi:

“Bu söylemini, artık çok üzülerek söylüyorum ki; külliyen yalan söylüyor yani. Bu ülkenin ordusunu 4 yıl Genelkurmay Başkanı olarak yönetmiş birisine, ben bu tür konuşmaları hiç yakıştıramadım. Bunun tamamıyla savunma içgüdüsü ile yapıldığını düşünüyorum. Çünkü bizim yaptığımız bütün müracaatların, sadece benim değil, tabii ki diğer arkadaşların yaptığı bütün müracaatların da kayıtları var.

Ben defalarca Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gidip ifade verdim. Bunların da kayıtları oradadır. Benden sonra işte Ali Türkşen gitti, Fuat Selvi gitti, bir sürü arkadaşlarımız gitti. Hepsi gittiler, tek tek bu Fetullahçı yapılanmayı anlattılar.

Biz bunlarla da yetinmedik. Ben aynı zamanda 27 Mart 2014 tarihinde Ankara Terörle Mücadele ve Ankara Savcısı Serdar Coşkun'a ifade verdim. Orada bütün listeyi hatta Kara, Hava, Deniz, Jandarma diye hem yazılı olarak verdim, hem de dijital ortamda verdim. Genelkurmay Başkanlığı'nda ismini vermeyeceğim bir arkadaşım, verdiğimiz listeleri hiçbir geciktirme yapmadan Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiklerini söyledi. Gönderme yazılarını da çıkarırlarsa çok utanır diye düşünüyorum Sayın Özel'in. Yine ben aynı bilgileri 29 Nisan 2014 tarihinde de MİT'e bir dilekçe ile gönderdim. Yani kendisinin bizden haberimiz yoktu falan demesi, hakikaten yakışıksız.”

‘Bilgin Balanlı paşamız doğru söylüyor’

Ahmet Zeki Üçok, Necdet Özel’in Hasdal Cezaevi’nde tutuklu olan general, amiral ve subaylara yaptığı ziyaret hakkındaki iddiasını yineledi:

“Özel'in röportajında maalesef birçok konuyu, sadece kendisini ve bu süreçteki hataları örtmek, savunmak amacıyla çarpıttığını ve hatta zaman zaman da çok üzülerek söylüyorum bunu, ama yalan söylediğini görüyoruz. Bu haber çıktığı gün, yani 'CIA ve FETÖ konuşulmadı' diye başlıklı röportajın çıktığı gün, Sayın Bilgin Balanlı beni aradı ve kendisi bana gazetede Sayın Özel'in kendisi ile yaptığı bu konuşmanın geçmediğini, böyle bir konuşma olmadığını, o dönemde FETÖ diye bir şeyin olmadığını söylediğini, hâlbuki bu konuşmanın tamamı ile ikisinin arasında geçtiğini, tabii ki FETÖ olarak değil, ancak Fetullahçılar ve CIA olarak geçtiğini ve kendisine bu konuda anlattığını, Sayın Özel'in de 'evet ben de size katılıyorum' bu ve benzer mimarilerde konuştuğunu bana söyledi.

Ben de kendisine dedim ki, 'Komutanım siz de çıkın anlatın bunu' dedim. O da bana kendisinin eski bir komutan olduğunu, öyle komutanlar arasında bu tür polemiklere girmek istemediğini söyledi. O zaman dedim ben anlatayım ve benim anlatabileceğimi söyledi. Yani Sayın Bilgin Balanlı, bu olayı bana aktardı, o zamanlar ben de bunu kamuoyu ile paylaştım. Yani burada kesinlikle Bilgin Balanlı paşamız doğru söylüyor. Sayın Özel ne yazık ki bu konuyu çeşitli yöntemler kullanarak saptırmaya çalışıyor. Kaldı ki böyle bir konuşma yapılmış olmasının ne gibi kendisiyle ilgili bir mahsur doğuracağını çok da anlamış değilim açıkçası.”

Üçok, Hasdal ziyaretinde tutuklu olan Hava Orgeneral Bilgin Balanlı’nın Necdet Özel’e “FETÖ, CIA işidir” dediğini, Özel’in de “Aynı kanaatteyim” dediğini öne sürmüş, ancak Özel bu iddiayı “O ziyareti 2011 Ekim ayında yaptım. Daha ortada FETÖ lafı yok. Cemaat var ama terör örgütü nitelemesi yok. O tarihte FETÖ, CIA konuşması niye geçsin ki? O tarihte böyle bir olay yok. 2011’de kim biliyordu bunu? Bunlar asılsız iddialardır” ifadeleriyle yalanlamıştı.

‘Bilinçli ihmâl’

Üçok, Özel'in Gülen örgütü mensuplarının nasıl soruşturulacağını bilmeyen bir komutan olarak geldiğini söyledi:

“FETÖ, yani bir terör örgütü ile ilgili bir soruşturmanın kimin yapacağını bir genelkurmay başkanının bilmemesi mümkün değil. Bir insanla ilgili FETÖ üyesi olduğu geliyorsa, bunu inceleyecek olan 2-3 tane kurum vardır. Birincisi Emniyet teşkilatı kolluk olarak, ikincisi Milli İstihbarat Teşkilatı, diğeri de yine adli kolluk görevi itibariyle belki Jandarma Komutanlığı bunu yapabilir. Bunları yapma yetkisi tamamı ile bu saydığım 3 kuruma aittir. Zaten bunlara bildirmeyerek Sayın Özel görevini ihmal etmiş, hem bence de bunu bilinçli yapmış olduğunu düşünüyorum.

Sayın Özel Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının nasıl soruşturulacağını bilmeyen bir komutan olarak geldi ve bilmeyen bir komutan olarak kendi döneminde 2011-2014 yıllarında bugün darbeye katılan, darbeci olarak geçen general ve amirallerin neredeyse yüzde 70'i onun döneminde terfi ettirildi, general yapıldı.

O yüzden ben Sayın Özel'in sadece vicdanında, tarih önünde, bunun sorumlusuyum demesini yeterli bulmuyorum. İnşallah bu yaptıklarına ilişkin olarak, yasalar önünde kanun önünde hâkimler ve savcılar önünde de ne gerekiyorsa, onun da karşılığını vermesi gerektiğini düşünüyorum.”

‘Yalancı genelkurmay başkanımız var dedirtmek istemiyoruz’

Üçok, 2 yılda 48 general-amiralin masumiyet karinesi hala geçerli iken emekli ettirildiğini belirtti. “Şimdi çıkıp 'Ben o arkadaşlarımızın, ne kadar kahraman olduklarını, nasıl iyi komutan olduklarını biliyorum. Ama ben kanunlara uydum, ben vicdanımın sesini dinledim' gibi böyle halkı kandıran açıklamalar yapması en azından bizim ölen, bu sürede şehit olan arkadaşlarımıza hakarettir. Lütfen artık biz sağ olduğumuz müddetçe çıkıp televizyonlarda falan konuşma yapmasın. Çünkü yaptığı her konuşmanın karşılığını bizden alacaktır. Böyle yalancı Genelkurmay Başkanımız var dedirtmek istemiyoruz. Buna benzer konuşmaları orduevinde, kendi arkadaşları ile sohbetlerinde yapsın” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr