CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Enerji Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının Başbakan Ahmet Davuoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak arasında büyük çekişme yarattığını söyledi

‘TASARI NEDEN SON DAKİKADA KANUNA DÖNÜŞTÜ?’

CHP’li Yarkadaş, “AKP’nin TBMM’ye getirdiği yasa değişikliği önerisiyle, Yargıtay’ın vatandaşı kurtardığı kayıp-kaçak bedelinin, bu kez yasa yoluyla, yeniden vatandaşa yüklenmesinin önünün açılacağını” daha önce ifade ettiğini belirtti. Yarkadaş, şöyle konuştu:

''İlgili teklif 24. dönemde TBMM’ye sunulmuş ve ‘kadük’ olmuş bir tasarıdır. AKP, içinde bulunduğumuz 26. dönemde ilgili tasarıyı 15 madde halinde yeniden TBMM’ye sunmuştur. Bu 15 maddelik taslak, bakanlar kurulu onayıyla, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da imzasının bulunduğu şekliyle TBMM’ye sunulmuştur. Fakat, aralarında vatandaşın aleyhine olacak çok sayıda düzenleme olmasına rağmen bu tasarı, bir gecede kanun teklifine dönüştürülmüştür. Ne olmuştur da ilgili tasarı, 8 milletvekilinin imzasıyla kanun teklifine dönüştürülmüştür.

Bu 8 milletvekili, Berat Albayrak’ın telkiniyle bu kanun teklifine imza koymuştur. Başbakan Ahmet Davutoğlu, başından beri bu kanun değişikliğine karşı bir tutum sergilemiştir. Bu kanun değişikliği AKP hükümeti içinde büyük bir krize neden olmuştur. Başbakanlık bürokratları tamamen devre dışı bırakılmış, taslak tamamen Berat Albayrak’ın inisiyatifinde yürümüştür. Diyebilirim ki, Davutoğlu’yla iplerin kopmasında, bu kanun değişikliği de etkenlerden biridir.''

‘ENERJİ LOBİSİ DAVUTOĞLU’NU OYUN DIŞINA ATTI’

Tasarının, teklife dönüşme süreciyle 12 maddenin daha eklendiğini ifade eden Yarkadaş, “Ne oldu da bazı petrol boru hattı döşeyen şirketlere geriye dönük olarak KDV istisnası getiren düzenleme tasarıdan geri çekildi? Hangi hesaplar döndü de Davutoğlu Enerji Bakanlığı ile Saray arasındaki koridorunun dışına itildi?'' diye sordu.

CHP'li vekil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tasarıya bir günde vatandaşın ve devletin aleyhine 12 madde eklendi. Başta Akkuyu olmak üzere, nükleer tesisi kurmak için kıyı ve sahillere, askeri arazilere, yasak bölgelere ve zeytinlik sahalara, farklı kanunlara istisna hükümler getirilerek girilmesinin önünü açılıyor. Kıyı Kanunu ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda istisna hükümler getiriliyor. Çevre mevzuatına tümüyle aykırı büyük yapılaşmalara 2019 yılına kadar cezadan muafiyet getiriyorlar. Bu bir ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür.”

‘ÇEVRE YOK EDİLECEK’

Enerji lobisinin, yasanın çıkması için ciddi baskı uyguladığını ifade eden Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilgili kanun değişikliğine hiç sıcak bakmadı. Başta Berat Albayrak olmak üzere enerji sektörünü oluşturan büyük ölçekli firmalar hükümet üzerinde büyük etki oluşturdular. Bu kanuna direnen Davutoğlu ise oyun dışı kaldı. Açın teklifi inceleyin, teklifle, nükleer enerji için çevre talanına imza atılmakta; kıyı ve imar, çevre mevzuatına aykırı hareket edilecek maddeler yasalaştırılacak. Bu maddeler Anayasaya aykırıdır. Çevre yok edilmek istenmektedir. Bu Anayasa'nın 56. maddesinin ihlalidir.''

‘TEKLİF BİLİNÇLİ OLARAK GENEL KURULA GETİRİLMİYOR’

Teklifin bu hafta TBMM Genel Kurulu’na getirilmesini beklediklerini ifade eden Yarkadaş, “Her ne hikmetse teklif genel kurul gündemine getirilmedi. AKP büyük ihtimalle yeni hükümetin kurulmasını bekliyor. Bu puslu havada, hükümetsiz ortamda bu kanun teklifini geçirmeye yanaşmıyorlar'' dedi.

CHP'li Yarkadaş, sözlerini şöyle tamamladı:

Yarkadaş, "Davutoğlu’nun başını yiyen kanunlardan biri olduğu için Davutoğlu’nun tam anlamıyla gitmesini bekliyorlar. Kanun tasarısının, kanun teklifi sürecine dönüşmesi ve Davutoğlu’nun başbakanlıktan gitme sürecinin aynı haftalara denk geldiğini görürseniz demek istediğim daha net anlaşılacaktır. Bakan Berat Albayrak, adeta Davutoğlu’na meydan okumuş ve galip çıkmıştır.”

Kaynak: Gerçekgündem

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr