Başta, Gerilim Tipi Baş Ağrısı ve Migren olmak üzere primer baş ağrılarının toplumda sık görüldüğünü belirten Dr.Gökhan Gürel, başı ağrıyan hastaların yarısına yakınının bir hekime başvurmadan, genelde kendi kendilerine çözüm aradıklarını ve en sık yöntem olarak da ağrı kesicilere baş vurduklarını söyledi.

 

 

Ağrı kesicilerin, ayda bir kaç kez baş ağrısı atağı geçiren hastalarda, ağrıyı kesmekte kullanılabileceğini söyleyen Dr.Gökhan GÜREL, "Ancak bir kişi baş ağrısı nedeniyle haftada 2 ya da 3 'ten fazla ağrı kesici kullanıyorsa o kişi aşırı ağrı kesici alımına bağlı kronik günlük baş ağrısı ile karşı karşıya kalıyor. Bu noktadan sonra baş ağrısı tedavisi zorlaştığı gibi, hastalarımız ağrı kesicilerin yan etkilerine maruz kalmaya başlıyorlar" dedi.

 

 

Ayda 2-3 ya da daha fazla baş ağrısı atağı yaşayan migren hastalarının mutlaka bir nöroloji uzmanına baş vurması ve kişiye özel olarak belirlenen 'koruyucu tedaviler' alması gerektiğini söyleyen Dr. Gürel, aşırı ağrı kesici alımına bağlı kronik baş ağrısı çeken hastaların tedavisi için de şöyle konuştu;

 

 

"Hemen her gün ağrı kesici almalarına rağmen ağrıları geçmeyen hastaların ağrı kesici alımları mutlaka nöroloji uzmanı kontrolünde kesilmeli. Ağrı kesicilerden yoksun geçen ve baş ağrıların artacağı dönemde geçiş dönemi tedavileri, arınma tedavileri ve sinir blokları gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca hastanın fiziksel ve tıbbi özelliklerine göre mutlaka doğru bir koruyucu tedavi başlanmalı."

 

 

Sadece ağrı kesicilerin kesilmesi ile baş ağrısı ataklarının neredeyse yarı yarıya azaltılabileceğini ifade eden Dr.Gökhan GÜREL, diğer tedavi yöntemlerinin de eklenmesi ile tedavide başarı oranının yükseltilebileceğini ve kronik baş ağrılarından kurtulmanın mümkün olabileceğini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr