Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de darbe girişiminin ardından başlayan kitlesel gözaltı ve tutuklama dalgalarında alıkonulanlara işkence edildiğine dair ellerinde “güvenilir kanıtlar” bulunduğunu açıkladı. Londra merkezli insan hakları grubu, Türkiye’de resmi ve gayri resmi gözaltı merkezlerinde tutulanların dayak ve hatta tecavüzün aralarında olduğu işkence yöntemlerine maruz kaldığını savundu.

Af Örgütü’nün avukatlar, doktorlar ve bir gözaltı merkezi çalışanına dayandırdığı rapora göre, Ankara ve İstanbul’da polis gözaltındakileri 48 saate dek ayak parmak uçlarında bekletiyor. Sözlü hakaret ve tehditlere maruz kalan mahkûmlara yiyecek, su ve tıbbi tedavi verilmiyor. Ankara’da gözaltındakileri temsil eden iki avukat, müvekkillerinin kendilerine “üst düzey askeri yetkililere tecavüz edildiğini gördüklerini” söylediğini belirtiyor. Üst düzey askerlere diğerlerine kıyasla daha kötü muamele edildiği, işkencenin gözaltındakileri “konuşturmaya yönelik” olduğu kaydediliyor. Bir kadın avukat, Çağlayan Adliyesi’nin 6. katındaki pencereden kendisini atmaya çalışan bir tutuklu gördüğünü aktarıyor.

Af Örgütü’nün Avrupa Direktörü John Dalhuisen, “Türkiye şu anda anlaşılır biçimde kamusal güvenlikle ilgili endişeler taşıyor. Ancak işkence, kötü muamele ve keyfi tutuklamaya hiçbir gerekçe olamaz” diye konuştu. Dalhuisen, Türk yetkilileri bu “nefret uyandırıcı” uygulamaları durdurmaya ve uluslararası gözlemcilerin gözaltı merkezlerine erişimine izin vermeye çağırdı.

Suçlamayı reddediyoruz

AFP’ye konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise iddiaları reddederek insan haklarına saygılı olduklarını savundu. Yetkili, “AB üyesi olmaya çalışan bir ülkenin yasalara saygı duymayacağını düşünmek absürd. Suçlamaları katiyen reddediyor ve insan hakları örgütlerini yaklaşık 250 sivili soğukkanlılıkla öldürenlere karşı alınan yasal tedbirleri tarafsız değerlendirmeye çağırıyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr