İstanbul'da 16 Mart'ta düzenlenen ev baskınlarının ardından tutuklanan, ardından yapılan itiraz üzerine tahliye edildikten sonra savcılığın itirazı üzerine yakalama kararı çıkarılan Özgürlükçü Hukukçular Dernği (ÖHD) üyesi avukatlar Ramazan Demir ve Ayşe Acinikli öğlen saatlerinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesine geldi. Savcılığa çıktıktan sonra mahkemeye sevk edilen avukatların duruşması devam ediyor.

'ÖZGÜRLÜK DİLENMEK MESLEĞİME HAKARETTİR'

Ramazan Demir sorgu hakimliğinde verdiği ifadede yaptığının bir savunma olmadığını vurguladı. Yakalama kararını öğrendiğinde adliyeye geldiğini belirten Demir, "Önemli olan benim tutuklanmam değil temsil ettiğimiz insanların menfati ve dosyasıdır. Cizre için AİHM'e verdiğim ve 'devleti zor durumda bıraktığım' gerekçesiyle buradayım. AİHM'in verdiği usulü eksikleri tamamlamak için gittim.  Benim için oradaki insanlar önemliydi onlara bir vefa borcum vardı ve kaçma gibi bir durumum yoktu AİHM'in verdiği usulü eksiklikleri tamamlamak için gittim. Bu dosyaların süresi geçmesin diye yetki belgelerini toparlamam gerekiyordu. Esas başvurularını hazırlayıp arkadaşlarıma teslim ettim. Kovsanız da burdayız bu dosyaların hepsi nişanedir. Kaçmamı gerektirecek bir durum yoktu. Bunun dışında mesleki faaliyetlerimin hepsini yaptım yapmaya devam edeceğiz. Tutuklama halinde bir süre alıkonulacağız belki ama orada da AİHM'e başvurup itirazlarda bulunacağım, tutuklama amacınız gerçekleşmeyecek. Özgürlük dilenmeyeceğim zira mesleğime hakarettir.  Kovsanız da buradayız adliyedeyiz hergün burası sadece savcı ve hakimlerin değil" şeklinde konuştu.

'MESLEKİ FLİYETLERİMİZDEN YARGILANIYORUZ'

Ayle Acinikli de tutuklanma durumunda müvekkillerinin mağdur olmaması için dosyalarda düzenleme yaptığını belirtti. Acanikli, "Biz avukat olarak tutuklanma ile karşı karşıya kalınca müvekkiller de mağdur oluyor. Gelmediğim süre zarfında tutuklanmam durumunda hangi dosyayı hangi arkadaşıma teslim edeceğimi ayarladım" dedi.

Meslektaşı Hüseyin Boğatekin'e tutuklama gerekçesi olarak delillerin toplanmamış olmasının gerekçe gösterildiğini hatırlatan Acanikli, "Daha önce silahlı yasadışı örgüt üyesi olmaktan dava açılmıştı hakkımda. Oradaki dosya buna dahil edilmiş.  2011'de açılmış ve 2014 Ocak ayından bu yana hiçbir işlem yapılmamış dosya ile ilgili deliller toplanmamışsa bu bizim suçumuz değil. Bu bizim tutuklanmamızı gerektirmez. Aklımızla alay edilmemesi tek ricam. Tutuklanma gerekçemin makul oluşturulmasını istiyorum" dedi. Emniyette kendisine 'neden bu kadar sık cezaevine gittin' diye sorulduğunu belirten Acanikli, mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılandıklarını vurguladı.  

'SORUŞTURMA BİR EZİYETE DÖNÜŞMEMELİ'

Demir ve Acinikli'nin avukatlarından Baran Doğan, soruşturma işlemlerinin bir eziyete dönmemesi gerektiğini söyleyerek "Onlar talep etmiyor ama biz bu durumu kabul edemeyiz. Meslektaşlarımızın serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" diye savunma yaptı.

ÖHD İstanbul Şube Başkanı Banu Güveren, dosyada polislerin yönlendirmesi olduğunu ifade etti. Güveren, "Polis fezlekelerinin hukuken ne geçerliliği var ki dosyada yer alıyor? Polis fezlekeleri hukuki değildir ve dosyadan çıkarılmalıdır. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalı. Lütfen avukat tutuklayan hakim olmayın sayın hakim" dedi.

Yıldız İmrek, dosyanın tamamının avukatlık mesleğiyle ilgili olduğunu söyleyerek Demir ve Acanikli hakkındaki tüm soruşturma işlemlerinin hukuka aykırı olduğunun üzerinde durdu. Tutuklamadaki zorunluluğun delil karatma süreci olduğunu söyleyen İmrek, "Kaçma şüphesini tartışacak olan mahkeme değildir. 2014'ten bu güne bir ilerleme yoksa karartılacak şey kalmamıştır. Avukatlık savunma makamıdır ve savunma makamının özgürce katılımı yargının bağımsızlığının kanıtıdır. Birçok arkadaşımız yargılanıyor ve siyasi iradenin sistematik bir sindirme politikalası söz konusu" diyerek meslektaşlarının serbest bırakılmalarını talep etti.

Avukatların ifadeleri sonrasında karar için ara veren mahkeme Ramazan Demir ve Ayşe Acinikli'nin tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme tutuklanmanın 2. Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği kararına istinaden verildiğini açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr