Dava konusu, Adidas’ın geçtiğimiz yıl ürettiği ‘Art Basel’ sneaker’ları... Deniz Çağlar'ın HT Pazar ekinde yer alan yazısına göre, spor markası aralık ayında Art Basel Fuarı’nın Miami edisyonuna özel, “Art Basel” logolu ayakkabılar üretti. Ancak koskoca Art Basel, markasının “ayaklara düşmesinden” memnun olmadı tabii, ticari marka hakkı ihlali gerekçesiyle Adidas’ın Amerika ( ABD) ve Almanya’daki birimlerine dava açtı. İhlalin gerekçesi ise ismin kullanımında Art Basel’in izninin olmaması. Bu hafta Güney Florida’daki ABD bölge mahkemesinde açılan federal davayla Art Basel organizatörleri, Adidas’ın hiçbir anlaşma yapılmaksızın ‘Art Basel’ ismini kullanarak “tüketicilerin zihninde imalatçı ile sanat fuarı markası arasında var olmayan bir bağlılığı ima ederek” markayı ihlal ettiğini öne sürdü. 24 sayfalık başvuruda, telif hakkı ihlali, haksız rekabet, haksız kazanç gibi suçlamalarla Adidas’tan maddi ve manevi tazminat talep ediliyor.

BİN AYAKKABI ÜCRETSİZ DAĞITILDI

30 Mayıs tarihinde açıklanan iddianameye göre, Miami’de gerçekleştirilen fuar süresince Adidas, Twitter dahil online pazarlama kanallarında Art Basel logosuyla ürettiği ayakkabıları tanıttı. Fuarın açılış günü ise dansçılar eşliğinde, en az bin çift dava konusu sneaker’lardan ücretsiz dağıttı. Ayrıca, fuar öncesindeki hafta sonu Adidas, dünyanın dört bir yanından köşe yazarı ve blogger’ları etkinlikle ilgili haber yapmaları için Miami Beach’e davet etti ve hatta ayakkabılardan hediye etti. 2016’da 3 milyar dolar değerinde sanat eseri sergileyen Art Basel’in, Forbes, New York Times, Cosmopolitan gibi Amerika’nın önde gelen yayın organlarında çok geniş yer aldığının belirtildiği iddianamede, fuarın 2002’den bu yana yaratmış olduğu marka gücüne vurgu yapılıyor. MCH’nin “en değerli ve önemli kurumsal varlıklarından” biri olarak tanımladığı markanın, Adidas’ın yetkisiz ve yanlış kullanımı nedeniyle telafi edilemez zararlara uğradığı, prestij kaybettiği iddia ediliyor. Şirket, Adidas’ın Art Basel adını kullanmasını durdurmasını, kalan tüm ayakkabıları yok etmesini ve “sulandırdıkları” markaları için zararı ödemelerini istiyor. Hatta daha ileri giderek, Adidas’ın sözde ihlal yoluyla “adaletsizce zenginleştirilmiş” olduğu belirtiliyor.

HENÜZ CEVAP YOK

Art Basel’in avukatı Joseph Englander, Artnet News’a yaptığı açıklamada, Art Basel’in, BMW, UBS, Audemars Piguet saatleri ve Davidoff puroları gibi önemli ortaklarını Art Basel markasının değerini koruyacak şekilde uzun değerlendirmeler sonucu seçtiklerini, bu listede Adidas’a yer olmadığını ve bedava dağıtılan ayakkabıların “önemli lisans ortaklıklarının değerini azalttığını ve azaltmaya devam ettiğini” ifade ediyor. Adidas ‘Art Basel’i direkt satışa koymamış olsa da spor giyim pazarında bir pazar yeri bulmuş durumda. Ayakkabılar hâlâ online platformlarda 250 dolar ve üzeri satışa sunuluyor. Art Basel’in mahkemeye gönderdiği şikâyete Adidas henüz cevap vermedi. Çok sayıda lisans sözleşmesine katılan ve kendisi de taklitlerinden mustarip olan Adidas’ın tavrını merakla takip edeceğim. Bakalım neler olacak?

ART BASEL:SANAT TAKVİMİNİN SONU 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr