Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri bünyesinde oluşturulan ekipler, ekim alanlarını tarayarak olgunlaşmamış karpuzun hasadını engelleyecek. Hasat edilmiş olgunlaşmamış karpuz belirlemesi halinde ise o ürünün imhasını sağlayacak.

Adana'da, her yıl 120- 140 bin dekar alanda yaklaşık 800 bin ton karpuz üretimi yapılırken, bazı üretici turfanda olarak yüksek fiyata satmak için olgunlaşmadan karpuz hasadı yapıyor. Bu da tüketicinin 'ham karpiz' şikayetine neden oluyor. Bunu önlemek için karpuz ekiminin yoğun olarak yapıldığı Adana'nın Yüreğir, Seyhan, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri bünyesinde 'ham karpuz timleri' oluşturuldu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova'da, yılın ilk erkenci karpuz hasadının başladığını, ünlü Adana karpuzunun imajına zarar veren etkenlerin önlenmesi için önlemler alındığını söyledi. Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, ilçe müdürlükleri bünyesinde ekipler oluşturulduğunu belirten Doğan, bu ekiplerin hasat süresince ekim alanlarını tarayacağını kaydetti.

HEM VATANDAŞA HEM ÇİFTÇİYE ZARAR

Olgunlaşmadan hasat edilen karpuzun hem vatandaşa, hem de çiftçinin kendisine zarar verdiğini anlatan Mehmet Akın Doğan şöyle konuştu:

"Amacımız vatandaşların kaliteli karpuz yemesini sağlamak, bu konudaki mağduriyeti önlemek. Bunun yanında, dünyaca ünlü Adana karpuzunun imajının bozulmasının önüne geçmek. Vatandaş, hasat mevsiminin başında aldığı karpuz ham çıkınca, bir daha temkinli yaklaşıyor, karpuz almıyor. Böyle olunca tüketim azalıyor, karpuzun fiyatı düşüyor, çiftçi zarar ediyor. Tüketim düşünce bir sonraki sezon karpuz ekim alanları da azalıyor. Bu yüzden çiftçilerimizi, erken hasat konusunda tekrar uyarıyoruz."

KAHVELERE UYARI AFİŞLERİ ASILDI

Üretici ve tüketicilerin zarar görmesinin önlenmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bilgilendirme afişleri hazırlandı. Afişler, karpuz ekimi yapılan köylerde kahvelere asılarak üreticiler uyarıldı. 'Üretici ve tüketicilerimizin zarar görmemesi için karpuzda erken hasada hayır' başlığıyla hazırlanan afişte, şu ifadelere yer verildi:

"Çiftçilerimizin, büyük emek ve masrafla yetiştirdiği karpuzu tam hasat olgunluğuna erişmeden tüketiciye sunması, tüketicinin karpuza olan isteğini ertelemektedir. Bu olay, kapuz fiyatlarının hızla düşmesine ve rekoltenin azalmasına sebep olmaktadır. Bu tür olumsuzluklardan dolayı üreticilerimizin zarar görmemesi, tüketicinin pazardan kaliteli karpuz temin etmesi için, karpuzun en uygun hasat olgunluğunda toplanıp pazara sevk edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple Adana Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü ve Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce oluşturulan ekipler, karpuz ekili arazileri her gün kontrol edecek, olgunlaşmadan hasat edilen karpuzlar, Valilik emri ile imha edilecektir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr