Adana Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye'de hasadının ilk yapıldığı kent olan Adana'da, her yıl 120-140 bin dekar alanda yaklaşık 800 bin ton karpuz üretildiğini belirtti. Karpuz fideleri daha meyve vermeden önce Afrika ülkelerinden sonra da İran'dan getirilen karpuzların seyyar satıcılarda kilosu 3.5 liradan satılmaya başlandığını söyleyen İncefikir bunun üreticiye zarar verdiğini belirtti. İncefikir, "Diğer ülkeler üreticisini korumak için elinden geleni yapıyor. Ancak bu mantık bizde çok fazla yok. Üreticinin korunması gerekiyor. Afrika karpuzu, market ve seyyar satıcıların tezgahlarını doldurmaya başladı. Bu Adana üreticisini yok saymaktır" dedi.

Türkiye'de üretilen 4 milyon ton karpuzun neredeyse dörtte birini üreten Çukurova çiftçisinin, ithal karpuzun piyasaya sokulmasıyla zor durumda kaldığını anlatan İncefikir şöyle konuştu:
"Adana karpuzu mayıs ayının ortalarında hasat edilmeye başlanacak. Türkiye'de kontrollü bir mekanizma var. Ama Afrika ülkelerinden gelen karpuzda böyle bir uygulama var mı, yok mu bilmiyoruz. Karpuzun üzerinde yasak olan veya zararlı bir ilaç kalıntısı olabilir. Biz oradaki üreticilerin nasıl denetlendiğini bilmiyoruz. Tüketici bilmediği bir ürünü kullanmaması gerekiyor. Ayrıca İran'ın iklimi, erkenci sebze ve meyve için uygun olmasının yanı sıra yakıt ısıtmalı seralarda üretim yapıyorlar. Orada yakıtın çok ucuz olması nedeniyle bizim çiftçimizin rekabet şansı tamamen bitiyor. Onlar da bu fırsatı kullanarak bizim piyasamıza erken giriyorlar. Ancak hiç kimse buna ses çıkarmıyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr