16 Eylül’de yaşamını yitiren Tarık Akan’a saygı duruşuyla başlayan açılış ve onur ödülleri töreninde oyuncunun Türk sinemasındaki önemli konumuna, toplumsal duruşuna ve halkla kurduğu sağlam bağa değinildi.

Törenin sunuculuğunu üstlenen tiyatro ve sinema oyuncusu Çiğdem Tunç, oyunculuğu Tarik Akan’dan öğrendiğini söyledi : “Natuk Baytan’ın yönettiği 1983 tarihli Gecenin Sonu filminde Tarık Akan’la karşılıklı oynuyordum. Öyle abartılı oynuyordum ki Tarık bana –Bana bak salak kız, sinema gözler demektir. O el, kol hareketlerinden kurtul, sadece gözlerinle oyna” dediğini söyleyerek ilk oyunculuk dersini ondan aldığını belirtti.

Festival bu yıl erkek oyuncu ödülünü Tarık Akan adına verecek. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü açılış konuşmasında “Adana sanat, kültür kenti olmasının ötesinde Gazi Mustafa Kemal’in önderliğindeki bağımsızlık savaşında ilk meşaleyi yakan kent olmuştur” diyerek Adana’nın Türkiye tarihindeki yerinin önemini vurguladı. “Tarık Akan Türk sinemasının en yakışıklı oyuncusuydu, ama yakışıklılığının ötesinde rengi, kokusu, köşesi, duruşu tabiri caizse duruşu olan bir sanatçıydı. Onun görüşünü tasvip edersiniz etmezseniz ama omurgalı bir adamdı. Ben hayatım boyunca böyle adamlara hep saygı duymuşumdur.

Cüneyt Arkın’la birlikte oynadığı Maden filmi emekçilerin, ezilenlerin mücadelesidir. Gazi Mustafa Kemal’le birlikte Cumhuriyet’i kuranlar ezilenler değil miydi ? “ diyerek etkileyici bir açılış konuşması yapan Hüseyin Sözlü 10 Eylül’de vefat eden Adanalı oyuncu–yapımcı Mahmut Hekimoğlu’nun da Adana ve Türk sinemasına çok emek verdiğini irdeledi. Ayşegül Aldinç dinletisinin ardından oyuncu Murat Soydan, Yılmaz Güney, Atıf Yılmaz, Erden Kıral ve Bilge Olgaç’la çalışan Adanalı yazar–senarist Osman Şahin ile tiyatro–sinema oyuncusu, tiyatro yönetmeni, şarkıcı Ayla Algan’a onur ödülleri verildi.

Ödülünü yapımcı Abdurrahman Keskiner’in elinden alan Osman Şahin festivalde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra “Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nın, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının, dostum, arkadaşım Tarık Akan’ın önlerinde saygıyla eğiliyorum” diyerek Çukurovalı efsane yazar Yaşar Kemal’in romanlarından alıntılar yaptı : O güzel insanlar atlarına binip gittiler.. .O güzel insanlar çekip gitmediler. Antakya, Ceyhan, Mersin, Tarsus, Adana’dan atlarına binip geldiler. Yaşar Kemal’in o güzel insanları sizlersiniz. Sizlere başka büyük bir ustanın Nazım Hikmet’in sözleriyle sesleniyorum. Sizler Türkçem kadar güzelsiniz. Benim param, mülküm yok ama Altın Koza onur ödülüm var”.

Onur ödülünü oyuncular Muhammet Uzuner ve Levent Özdilek’in eşliğinde Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün elinden alan Ayla Algan, sanat ve kültürün yaşam ve toplum üzerindeki etkisini, önemini vurguladı: “Artık okullarda felsefe de kaldırıldı. Şunu söylemek istiyorum. İnsanın ereği yaşamla bütünleşmek, mutlu yaşamak ve mutlu olmaktır. Stresli olmayan bir insan nasıl olurdu diye soruyorum kendi kendime. Hakikaten mutlu olur muydu ? Hayır, olmazdı. İnsan ayakkabısının içindeki ufacık bir kum tanesinden bile rahatsız olup onu çıkarmak ister. Şu anda savaş içinde olduğumuzu bir kenara bırakın. Sanatlar gündelik üstü bir olaydır. Gündelik hayat içinde bütünleşip, mutlu olanlar önce ölüm korkusunu yenerler sonra da ölümsüz olurlar. Çünkü arkalarında bir değer bırakırlar. Atatürk’ün bize bıraktığı Cumhuriyet gibi.

Sanat, Ermenilerin dediği gibi ruhun yelpazesidir. Sanat, eğlence değildir, ruhumuzu temizler” diyen Ayla Algan yerel yönetimlerin sanat ve kültür festivali düzenlediklerinden ötürü suçluluk duymamalarını gerektiğini belirtti. Açılış töreninin kahramanları Gazi Mustafa Kemal, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal ve Tarık Akan’dı. İzleyiciler bu değerli isimler anıldıkça bol bol alkışladılar.

Festival süresince 250 film dönüşümlü olarak 636 gösterimle izleyicinin beğenisine sunuluyor. Uzun Metraj, Kısa Metraj ve Senaryo yarışmaları dalında toplam 840 bin TL tutarında ödül verilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr