HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü, Şırnak’ta 6 aydır sokağa çıkma yasağının devam ettiğini belirterek, “Keyfi bir şekilde bu yasak devam ediyor. Amaç yıkımı kolaylaştırmak ve insanları göçe zorlamak. Yaklaşık 2 bin aile çadırlarda yaşıyor. Yasağın ne zaman kalkacağı belli değil” dedi.

Encü, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada sokağa çıkma yasağından kaynaklı olarak Şırnak’ın hemen altından geçen çevre yolunda güvenlik güçlerinin “uygulama” yaptıklarını belirterek, “Beytüşşebap, Uludere hatta Hakkâri ve Van’dan gelen insanlar çevre yolunu kullanarak Cizre’ye ulaşıyorlardı. Ama o yolda şimdi keyfi uygulamalar var. 3 saatte bir sadece 50 aracı bırakıyorlar. Bazen hiç bırakmıyorlar, 6 saat keyfi biçimde yolun kapatıldığı oluyor. Bu uygulamaya takılmak istemeyenler Cudi Dağı’ndaki uçurumlu ve toprak yolu kullanmak zorunda kalıyor. Uludere - Cizre arası 1.5 saat olmasına rağmen bu yoldan 3-4 saatte ancak Cizre’ye varabiliyor. Kullandıkları yol çok riskli, uçurum ve toprak yol. Cudi eteklerini geçtiği için de güvenlik açısından da problemli. Defalarca valiyle görüşmemize, aracılarla iletmemize rağmen bu talep karşılanmadı. Kamyonlar, iş makineleri, TIR’lar çevre yolunu kullanmak zorunda, çünkü Cudi yolunu kullanamazlar, araçları geçemez. Bu yüzden çevre yolunda saatlerce bekliyorlar. 3-4 km kuyruk oluşuyor. Halkta da bu uygulama nedeniyle tepki var. Şırnak’ta çakışma yok ve üstelik çevre yolu Şırnak’ın içinden de geçmiyor. Kabul edilir bir durum değil” diye konuştu.

Yıkım sürüyor

Şırnak’taki sokağa çıkma yasağına değinen Encü, yasağın sadece evlerin yıkılması için devam ettiğini belirterek, “Şırnak’ın yüzde 80’i yıkılmış durumda. Yıkım devam ediyor hâlâ.. Şırnak’tan çıkan 2 bin aile, yani yaklaşık 10 bin kişi 7.5 aydır köylerde, Şırnak’ın hemen dibindeki çadır ve barakalarda yaşıyorlar. Önümüz kış. Şırnak’ın kışı soğuk ve kar yağışlı geçer. Devlet sokağa çıkma yasağını ne zaman kaldıracağını açıklamıyor, konteynır ya da ev kiralarının karşılanacağı gibi bir şey söylemiyor. Buralarda kiralamak için boş ev bulmak da çok zor. Çünkü oralarda da yıkım yaşandı” dedi.

Devletin geleceğe dair bir proje sunmadığını söyleyen Encü, “Bu insanlar nerede barınacak, temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Bazı devlet yetkilileri ailelere batıdaki şehirlere gitmelerini söylüyor. Ama bu insanlar fakir. Dışardan gıda yardımı gelmeseydi açlıktan yaşamını yitiren insanlar olacaktı. Devlet, bunlara yardım dağıtma, temel ihtiyaçlarını karşılama gibi bir çaba içine de girmiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr