Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Yeşiller- Avrupa Özgür İttifakı Grubu Başkanı Rebecca Harms, Türkiye’deki son gelişmeleri görüşmek üzere AB dışişleri bakanlarını olağanüstü toplanmaya çağırdı. Türkiye’ye gelip Cumhuriyet gazetesine dayanışma ziyareti de düzenlemiş Alman Yeşiller parlamenteri Rebecca Harms, Alman haber ajansı DPA’ya AB ülkelerinin Türkiye’deki son gelişmelere tek tek diplomatik kanallar yoluyla tepki vermesinin etkili olmayacağını söyledi. Türkiye’de muhaliflerin ezilmesine AB’nin ortak tepki vermesi gerektiğini belirtti.

Darbeci benzetmesi

Almanya’nın 450 bin tirajlı pazar gazetesi Welt am Sonntag, 4 sayfasını Türkiye’deki son gelişmelere ayırdı. “Recep Tayyip Erdoğan’ın Reich’ı” başlığıyla Adolf Hitler’in Üçüncü Reich’ına atıf yapılırken Erdoğan’dan “darbeci” diye söz edildi. Erdoğan’ın 15 Temmuz sonrası ülkesini değiştirdiği, devlet memurlarına yönelik görevden alma ve tutuklamaların yanı sıra 155 medya organının kapatıldığı, 42 gazetecinin tutuklandığını aktaran gazete “Erdoğan yönetimi altında Türkiye’nin Avrupa’dan da demokrasiden de uzaklaştığı, kimsenin Erdoğan’ın intikamından muaf olduğuna emin olamadığı, muhaliflerin çaresiz durumda olduğu, insanların giderek daha sık faşimzden bahsettiği, hükümetten bağımsız ne yargı ne de medya kaldığı” yorumunu yaptı.

Almanlar dayanışıyor

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Bonn’daki yıllık toplantısına Türkiye’deki gazetecilerle dayanışma eylemiyle başladı. “Gazetecilik Suç Değildir” yazılı 200 beyaz balonu havaya bırakan ve mesaj ve görüntüleri sosyal medyada paylaşan DVJ, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne mesajların yazılı olduğu posta kartı gönderdi.

Zaytung esprisi

“Türkiye’de insanlar Avrupa’dan medet ummuyor. Çünkü Ankara’nın elinde mükemmel bir baskı aracı var: Sığınmacı anlaşması” görüşünü aktaran gazete, Zaytung’un “Son Dakika - MİT’ten 81 ile önemli uyarı: Her an her şey olabilir!” esprisini hatırlatıp “Bu abartılı değil. Türkiye gerçekten de her an her şey olabilecek gibi gözüküyor” diye yazdı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr