MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'dan başkanlık referandumuna gidilmesi durumunda 'hayır' oyu vereceklerine ilişkin açıklama geldi.

"Başkanlık sistemini toplum hayatımıza uygun bulmuyoruz. Kurucu liderimiz Alparslan Türkeş Beyefendi, 60'lı yılların sonunda başkanlık sistemini dikkate almış ve kitaplarında da yazmıştı. 'Parlamenter sistem' diyeceğiz tabii. Başka ne diyeceğiz… 'Başkanlığa ‘Hayır' deyin, parlamenter sistemi destekleyin' diyeceğiz" ifadelerini kullanan Semih Yalçın, Habertürk gazetesinden Kübra Par'a verdiği açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlar içerisinde kalması, 104. maddede sayılan görevlerin dışına çıkmamasıdır. Bu isteğimizi yeni ifade etmiyoruz. Diğer partiler tarafından da defalarca tenkit edildiği halde maalesef buna uyulmadı. Uyulmayınca da ülkede Anayasa'nın ihlal edildiği fiili bir durum ortaya çıktı. Bu, yönetim sistemimizde sıkıntılara yol açtı. Şimdi bir taraftan PKK terörüyle, bir taraftan da FETÖ terörüyle mücadele ediyoruz. Dış politikada bir kıskaç içerisindeyiz. Suriye ayrı, Irak ayrı bir dert. Batı'nın bölgeye müdahalesi ortada. Bu vahim tablo içerisinde Türkiye'nin bir de yönetim meselesi ile meşgul edilmemesi gerekir, aksi halde bu hususlarla mücadelede zaafa uğrarız. Bizim söylediğimiz budur" diye konuştu.


BİZ "PARLAMENTER SİSTEM" DİYORUZ

Semih Yalçın, "Eğer AK Parti'nin Meclis'e getirdiği teklif sizin ilkelerinize ve kriterlerinize uygun olursa ve referanduma gidilmesi için destek verirseniz, o modeli referandum süresince de destekleyecek misiniz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Hayır, biz ‘Parlamenter sistem' diyoruz. Hangi süreçte olursa olsun bundan vazgeçecek değiliz. MHP'nin hiçbir zaman parlamenter sistemden vazgeçtiğini söylemedik. Milliyetçi Hareket Partisi'nin temel görüşü; onarılmış, revize edilmiş, hatta halk diliyle ‘tamir edilmiş' bir parlamenter sistemdir. Ancak ülkede bir sıkıntı var. Siyaset kurumu bu sıkıntıyı çözemiyorsa TBMM alsın meseleyi önüne koysun ve incelesin, sonra da halkın hakemliğine müracaat etsin."

BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA KAPILARI KAPATTIK

"Başkanlık sistemini toplum hayatımıza uygun bulmuyoruz" diyen Semih Yalçın, "Kurucu liderimiz Alparslan Türkeş Beyefendi, 60'lı yılların sonunda başkanlık sistemini dikkate almış ve kitaplarında da yazmıştı. Rahmetlinin istediği ‘tek Meclis, tek başkan' modeliydi. Ama daha sonra bu fikrinden vazgeçti. Hatta rahmetli Özal bunu zikrettiğinde karşı çıktı. Bu birikimden yola çıkarak biz parti olarak 1997'den sonra başkanlık sistemi hususunda kapıları kapattık. ‘Türkiye şartlarına uymaz' dedik. Bu fikrimizi değiştirmiyoruz" şeklinde konuştu.

KESİN VE NET; HAYIR

Yalçın, "Parti olarak biz başkanlık sistemini doğru bulmuyoruz" dedi, 'yarı başkanlık' ve 'partili cumhurbaşkanlığı'na da 'kesin ve net' şekilde karşı olduklarını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr