TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan ve Hırvatistan ziyaretleri nedeniyle vekilliği görevini de yürütürken “Yeni anayasa laiklik tarifi olmamalıdır. Dindar bir anayasa yapmalıyız” demesi anayasa hukukçularının tepkisini çekti.

PPOF. ERDOĞAN TEZİÇ

Tarafsız Meclis Başkanı’nın bu açıklamaları olsa olsa şahsi görüşleri olmakla sınırlıdır. Sorumluluk makamında bulunuyorsanız, onun ilerideki yansımalarını, doğuracağı endişeleri düşünmek sorumluluğu vardır. Devlet görevi yapmanın sorumluluğu içinde kullanacağı ifadelerde dikkatli olması lazım. Siz; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan bir ülkenin Meclis Başkanı’sınız. Bunun laiklikle ilgili demeç verirken, toplumda ayrışmalara, çatışmalara yol açabilecek ifadelerden uzak durmak gerekir. Sorumluluk budur. Sorumluluk, söylediğiniz her sözün, her cümlenin yansımalarını da düşünme yükümlülüğü getirir. Sorumlu olarak devlet görevi yapmak budur. TBMM gibi yüce bir makamı halk iradesinin, milli iradenin oluştuğu bir çatı altında başkanlık eden birinin bu konuda hasassiyetini beklerdim. İsabetli olmamıştır bu açıklaması.

PPOF. ERGUN ÖZBUDUN

Fevkalade esef verici bir beyan. Laiklik Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinden biridir. Onun anayasada yer almamasını ileri sürmek, hele dindar anayasa, dindar anayasanın ne olduğu da anlaşılamıyor. Dolayısıyla son derece tartışmalı bir beyan. Laiklik Birçok başka memlekette var. Örnek verdiği İrlanda da tam aksi bir örnek. İrlanda çok koyu katolik bir ülke ve anayasasında da çok dini referans, Hıristiyanlık referansı var. Örnek de yanlış.

PROF. METİN FEYZİOĞLU

Kahraman’ın açıklamalarını dehşet içinde dinledik. Yeminine sadık kalmaya, oturduğu makamın ağırlığını kavramaya davet ediyoruz. Bunları yapamayacaksa istifaya davet ediyoruz. Türkiye laiklik ilkesi sayesinde Ortadoğu’nun mezhep savaşlarına kapılmadı, İran ile korkunç bir savaşa tutuşmadı, her mezhepten vatandaşın, hukukun üstünlüğü ve demokrasi içinde yaşayabileceği bir istikrar ortamına kavuştu. Kahraman, Suriye’yi, Libya’yı ve Irak’ı ziyaret edebilir. Ne zaman ki bu ülkeler dış müdahaleler ile yıkılmış ve laiklik paramparça edilmiştir, işte o zaman kafa kesen IŞİD’ler, vekalet savaşları ve etnik temizlik başlamıştır. Sayın Meclis Başkanı’nın toplumumuzu yeni bir kutuplaşmanın içine atmaya yönelik bu açıklamalarını milli birlik ve beraberliğimize yönelik doğrudan açık ve yakın bir tehdit olarak nitelendirdiğimizi de herkesin bilmesini istiyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr