Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak, 2013 yılında belki de hayatının en unutulmaz 14 Mart Tıp Bayramı’nı yaşadı. Mecburi görev için bulunduğu Batman Bölge Hastanesi’nde, sekreteri S., ayrılmak istediği eşinin babası tarafından kafasından vuruldu. Şoke oldu, hemen beyin cerrahı arkadaşları ile sekreterinin ameliyatına girdi.

Op. Dr. Mamak’ın bu ve bunun gibi benzer çok sayıda ilginç hikâyesi var. 18 ay mecburi hizmet için görev yaptığı Batman’da tanık olduklarını halen aklından çıkaramıyor.

26 yaşında, 4 çocuğu vardı

Sekreterinin adını töre cinayeti yaşanmasından çekindiği için vermekten kaçınan Mamak, şöyle devam ediyor: “2013 14 Mart Tıp Bayramı’nda perşembe günü sekteretim kafasından vuruldu. Vuran kayınbabasıydı. Eşinden ayrılmak isteyen sekreterim S. 26 yaşındaydı ve 4 çocuğu vardı. Eşi de bizim hastanede temizlik personeliydi. Hiç bilmiyordum probleminden, bana da yansıtmazdı. Bir gün ‘hocam ben eşimden ayrılmaya karar verdim’ dedi. ‘Kayınbabam da ayrılmamı istemiyor’ dedi. Bir gün hastaneye polis geldi. S. ile konuşmuş, ‘hocam benim için ölüm kararı çıkarmışlar’ dedi. Hiç unutmuyorum 14 Mart perşembe günü saat 08.30 gibi ameliyata girmiştim, tesadüfen ameliyatım iptal oldu, hastayı alamadım. Tek ameliyathane, o da boş. Ben dedim aşağı ineyim sekreterim S. bana kahve yapsın. O sırada bir de ne göreyim, S.’yi önümden sedyede kanlar içinde götürüyorlar. Kayınbabası hastaneye gelmiş, polikliniklerin önünde kızı kafasından vurmuş, sonra kaçmış. Hemen S.’yi boş olan ameliyathaneye aldık, beyin cerrahları ile. Kurşun beyni teğet geçmiş, kemik parçaları beyne saptanmış, ameliyat oldu, uzun süre yoğun bakımda kaldı. Uzun tedavinin ardından S. yoğun bakımdan çıktı, konuşmaya, yürümeye başladı. Vuran kişi yakalanmış. Benim için büyük bir travmaydı. Birkaç dakika önce konuştuğum S. kanlar içindeydi ve o anı hiç unutamam...”

‘Bundan evde çok var’

Batman’da en çok yanık vakası ile karşı karşıya kaldığını anlatan Mamak, başından geçen bir başka ilginç bir olayı da şöyle anlatıyor:

“Soba ile ısındıkları için sıcak su ile yanık vakaları çok gelirdi. Küçük bir kız çocuğu elektrikli ısıtıcı ile çok kötü yanmıştı, vücudunun büyük kısmında ciddi yanıklar vardı. Yer bulamamıştım, hastanede iki odayı yanık ünitesine çevirmiştim. Zor bela bir odaya küçük kızı aldım. Tedavisinin takibini ben yapıyordum. İkinci gün çocuğun babası geldi, çocuğu kucakladı götürüyor. ‘Ne yapıyorsun, götüremezsin’ dedim. ‘Götürürüm, benim çocuğum değil mi?’ dedi ve çocuğu alarak gitti. ‘Çocuğun ölür dedim,’ ‘Ölürse ölsün bundan evde kaç tane var zaten’ dedi. Bu anı hiç unutamam.”

‘Kızların eğitimi önemli’

Mecburi görevinin ardından İstanbul’a taşınan Mamak, “Batman’da en çok içimi yaralayan kız çocukları, kadınlar olmuştur. Bu nedenle kız çocuklarının eğitiminin desteklenmesini çok önemserim. Benim burs verdiğim tıp fakültesi öğrencisi var, ikisi de kız. Onun dışında desteklediğim üniversiteye hazırlanan ve üniversite öğrencisi var, hepsi de kız” diyerek yaşadıklarını özetliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr