Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Donald Trump’ın ABD Başkanı olması sonrası ilk balistik füze denemesini gerçekleştirdi. Füze Japon Denizi’nin doğusunda 550 km yükseklikte 500 km mesafe katederken Trump da ABD’yi ziyaret eden Japon Babakanı Şinzo Abe’yi ağırlamakla meşguldü.

‘Yüzde 100 destek’

Abe’yi başkanlık uçağıyla Florida’ya götüren, Palm Beach’te kendi sahip olduğu kulüpte birlikte golf oynarken ve Abe’yle beşlik çakarken fotoğraflarını paylaşan Trump, ardından Kuzey Kore gündemiyle basın toplantısı düzenledi. Trump “Amerika büyük müttefiki Japonya’nın arkasında yüzde 100 duruyor” dedi. Abe, denemenin “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu söylerken Trump’ın ittifakı daha da güçlendirme kararlılığına dair kendisine güvence verdiğini belirtti.

Zira Trump seçim kampanyasında ABD’nin Japonya ve Güney Kore’ye savunma taahhütlerinin adil olmadığını, Japonya’nın topraklarındaki ABD askerlerinin tüm masraflarını karşılaması gerektiğini söylemişti. Ocakta Kim Jong-un ABD’ye erişebilecek ve nükleer savaş başlığı taşıyabilecek uzun menzilli füze denemesi hazırlığından söz ettiğinde Trump “Böyle bir şey olmayacak” diye tweet’lemişti.

Dün Japon karasularına ulaşmayan denemede modifiye edilmiş 4 bin km menzilli bir Musudan füzesinin kullanıldığı sanılıyor. Geçen yıl 8 füze ve 2 nükleer silah denemesi yapmış olan Kuzey Kore, 2006’dan beri BM’nin 6 yaptırım kararıyla cezalandırıldı ve balistik füze geliştirmesi de yasaklandı. Ancak ABD’nin bölgedeki varlığını tehdit gören Pyonyang tehdit çıtasını yükseltirken yasak tanımıyor. ABD ise Güney Kore’ye THD füze savunma sistemleri kurmaya hazırlanırken, Çin’e baskıyı artırma yoluna gidiyor.

Golf diplomasisi

Japonya ile golf diplomasisi yürüten Trump “Amerika’yı yeniden büyük yapalım” yazılı kasketini başına geçirip Abe ile 4 saat sopa salladı. Trump’ın görevde 3. haftasını doldururken 2. kez tatile çıkması dikkati çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr