ABD'nin Suriye saldırısı ile ilgili Sputnik’e konuşan Bilkent Üniversitesi’nden askeri uzman Güneydoğu Gazisi Koray Gürbüz şu değerlendirmelerde bulundu:

“ABD’nin Suriye’deki Şayrat hava üssünü bombalamasının ne anlama geldiğini, aslında geçmişe bakarak daha iyi anlarız. ABD, Irak operasyonunu başlamadan önce Irak ordusunun depolarında kimyasal silahların bulunduğunu ve bu kimyasal silahların sivil insanlara karşı kullanıldığını iddia eden birçok uydurma resim, görüntü ve asılsız haber yayınlamıştı. Sonra ne oldu? Irak’a karşı bir operasyon yapıldı ve bu operasyon sonucunda bir milyondan fazla insan öldü ve milyonlarca insan evsiz kaldı. Irak’ta şu anda bir kaos ve panik ortamı hakim. Iraklılar şu anda da ne olacağı belli olmayan bir ortam içerisinde. Irak şu anda 3’e bölünmüş bir duruma geldi. Ve Irak hükümeti hem ekonomik yönden hem de diğer yönlerden ABD’ye bağlı bir konuma geldi.

Bunu hatırlattıktan sonra Suriye’deki operasyonun ve bu operasyondan önce kimyasal silahların kullanıldığına dair haberlerin yayınlanması, kimyasal silahlara karşı ABD’nin hassasiyetinin dile getirilmesi ve ‘Irak’a olduğu gibi Suriye’ye de mudahale ederiz’ şeklindeki açıklamaların yapılması aslında bütün bu adımların tesadüfi olmadığını göstermektedir.
Bunların yine Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de kimyasal silahları bahane ederek aslında Suriye’ye bir müdahale ve operasyon hazırlığı içinde olduğunu göstermektedir.

ABD, meşru hükümetle görüşüp anlaşmak yerine oradaki, sayıları bine yakın olan terör örgütleri destekleyerek aslında Orta Doğu’da kendine bağlı bir ülke, kendine bağlı bir güç kurmak istemekte. Daha sonra o gücü kullanarak oradaki hükümetleri, devletleri kontrol etmek istiyor. ABD, şu anda Kuzey Irak’tan başlayıp Suriye toprakları da içine alan bir koridoru açıp Akdeniz’e giden bir Kürt oluşumu, bir Kürt devletini kurmak istiyor. Ve bugün yaptığı bu operasyon da aslında bunu destekleyen bir hamle.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrakim Kalın'dan ABD'nin Suriye'ye saldırısına ilişkin açıklama

DÜNYADAN TEPKİLER... ABD, Suriye'yi vurdu... Rusya: Zarar verdi, Suudi Arabistan ve İsrail: Destekliyoruz

ABD'nin Suriye'yi vurmasıyla ilgili hükümetten ilk açıklama

ABD'nin Suriye'ye saldırısı sonrası Rusya'dan acil BM'ye toplantı çağrısı

Rusya'dan Suriye'yi vuran ABD'ye uyarı: Olumsuz sonuçları olabilir

ABD'nin füzeli saldırısı sonrası Suriye'den ilk açıklama: Kayıplarımız var

ABD, Suriye'yi vurdu, Dolar fırladı

ABD'den Suriye'ye saldırı sonrası 'Rusya' açıklaması: Haber verilmedi

Trump'tan Suriye'ye saldırı sonrası ilk açıklama

Rus senatör Puşkov: Eğer Trump, Suriye'ye girerse...

Humus Valisi Berazi: Saldırı terörist gruplara hizmet ediyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr