Eskiden Tacikistan'da ABD'nin geçmişte eğitim verdiği özel kuvvetler biriminde albay ve keskin nişancı (sniper) olarak görev yapan, geçen yıl ise terör örgütü IŞİD'e katıldığını açıklayan Gulmurod Halimov, örgüt tarafından Irak'ta operasyonlardan sorumlu en üst düzey komutanlığa getirildi.

ABD BAŞINA 3 MİLYON DOLAR ÖDÜL KOYDU

Sputnik'de yer alan habere göre ABD geçtiğimiz günlerde Halimov'un başına 3 milyon dolarlık ödül konduğunu açıklamıştı. Halimov'un Irak sorumlusu olarak atandığı, örgüt tarafından ABD'nin en büyük hedeflerinden biri haline gelebilir endişesiyle resmi olarak açıklanmasa da Irak'ın Al Sumaria haber ajansı Ninova vilayetindeki güvenilir bir kaynağa dayanarak bu bilgiyi teyit etti.

Al Sumaria, örgütün Irak'ın eski operasyon lideri 'Çeçen' lakaplı Ebu Ömer el-Şişani'nin temmuz ayında koalisyon saldırılarında öldürülmesinin ardından bu atamanın gerçekleştiğini yazdı.

ABD TARAFINDAN EĞİTİLDİ

Eylül 2015 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı 1324 Nolu Başkanlık Emri ile 'Özel Eğitimli Küresel Terörist' olarak damgalanan Halimov'u geçtiğimiz şubat ayında da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de yaptırım uygulanan kişiler listesine almıştı. Halikmov, ayrıca Tacikistan tarafından da 'kaçak' olarak aranıyor. Halimov, geçmişte özel savaş taktikleri konusunda eğitim almak amacıyla ABD'ye gelmiş ve Dışişlerine bağlı Diplomatik Güvenlik ve Anti-terörizm birlikleri tarafından özel olarak eğitilmişti.

YAYINLADIĞI VİDEO İLE TEHDİT ETMİŞTİ

Halimov, Mayıs 2015'te yayımlanan 10 dakikalık bir propaganda videosunda IŞİD için savaştığını söylemiş, ayrıca Rusya, ABD ve Tacikistan'a yönelik şiddet eylemleri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Halimov'u Eylül 2015'te küresel teröristler listesine dahil etmişti. BM Güvenlik Konseyi'nin kararları çerçevesinde geçen şubat ayında Halimov hakkında yaptırım kararı alınmıştı. Halimov, Tacikistan'ın da aranan kişiler listesinde bulunuyor ve hakkında güvenilir bilgi temin edene 3 milyon dolar ödül vaadediliyor. Interpol de Halimov hakkında kırmızı bülten yayımlamıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr