ABD Senatosu’ndaki “şahin kanat”ın başını çeken senatörlerden olan Cumhuriyetçi Parti Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Türkiye’yi de kapsayan Ortadoğu seyahati izlenimlerini ABD Kongresi’nde basın mensuplarıyla paylaştı.

Türkiye’de seyahati sırasında ziyaret ettiği Suriyeli sığınmacıların ağırlandığı tesisleri “gördüğümüz en iyi sığınmacı kampları” şeklinde tanımlayan Graham, bu kamplarda bulunanların çoğunun Beşar Esad’in karşısında yer alan insanlar olduğunu vurguladı.

“YPG’yi kullanarak IŞİD’in yenilemeyeceğini söyledim”

ABD’li senatör Graham, Türkiye’deyken Washington’ın Suriye stratejisine yönelik büyük bir endişenin bulunduğunu anlattı.

Graham, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’ye seyahatimde ayrıca bizim Suriye stratejimize yönelik gerçek bir endişe gördüm. Onlar (Türkler) YPG’yi PKK’nın kuzenleri olarak görüyor. Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde birçok kez YPG’yi kullanarak IŞİD’i yenilgiye uğratma stratejisinin hiçbir zaman işe yaramayacağını dile getirdim. Bu IŞİD’i yok edecek bir strateji değil. Bu strateji onları zayıflatıyor ama sorunu bir sonraki başkana bırakıyor.”

Graham, Türkiye’nin, ABD’nin mevcut stratejisinin IŞİD’i yok etmeyeceğine inandığını aktararak, “Suriye içinde eğitilen Kürt güçlerinin daha sonra sınırlarında sorun oluşturacağına yönelik büyük bir kaygı içindeler. Türklerin bizim Suriye politikamızdan dolayı ne kadar rahatsız olduğunu size anlatamam.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr