Türkiye’de peş peşe patlayan bombaların ardından nisan ayında İncirlik’teki personelinin eşlerinin tahliyesine karar veren ABD, bu defa İstanbul’daki personelin ailelerinin tahliyesi için düğmeye bastı. Hafta sonunda İstanbul Konsolosluğu’nda görev yapan personelin aileleri Türkiye’den ayrıldı; ardından da ABD bunu yeni güvenlik duyurusu ile ilan etti. Bu durum, Ankara tarafından hoşnutsuzlukla karşılanırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li meslektaşı John Kerry’yi aradı.

Kerry kararın gerekçesini Çavuşoğlu ile paylaşırken, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Twitter üzerinden “Türk güvenlik güçlerinin tehditleri sekteye uğratma çalışmalarında üstün ve etkili çabaları için son derece minnettarım” açıklamasını yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Konsolosluğu’nda çalışanların ailelerine yönelik zorunlu tahliye kararının gerekçesini “aşırıcı gruplar İstanbul’da ABD vatandaşlarına yönelik agresif biçimde saldırı hazırlığı içinde” bilgisini paylaşmıştı. Türkiye’nin başta İstanbul’daki ABD Konsolosluğu önünde aldığı tedbirlere karşın yayımlanan bu karar, Ankara’da hayal kırıklığı yarattı.

Konsolosluktan bir görevli kaç kişinin tahliye edildiğini açıklayamayacağını belirtirken, ABD vatandaşları için tehdit değerlendirmesinin şu anda sadece İstanbul ile sınırlı olduğunu söyledi. Ancak Ankara kulislerinde ABD’nin benzer kararları önümüzdeki günlerde diğer misyonlarda ve kurumlarında da uygulayabileceği konuşuluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr