Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Avrupa Birliği (AB) komiseri Johannes Hahn, Türkiye'nin AB kriterlerine göre hareket edip etmeyeceğinin "açık bir soru" olduğunu ve bu sorunun cevaplanmamasından doğan kararsızlığın Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkileri kötü yönde etkilediğini belirtti.

"Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılmasına karşıyım"

Johannes Hahn, Avusturya'nın "Die Presse" gazetesine verdiği röportajda, darbe girişimi sonrasında yapılan tutuklamaların bazı AB ülkelerinde rahatsızlık uyandırdığının altını çizerek "Türkiye'nin şu anki durumu, bizim istikrar arayışımıza destek sağlayacak bir durumda değil" dedi. Hahn, 'Türkiye ile katılım müzakerelerinin duraklatılmasına karşı olduğunu' sözlerine ekledi.

Türkiye, daha önce Avrupa Birliği'ni kendisine karşı düşmanca yaklaşmakla ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı saldırgan bir tutum sergilemekle suçlamıştı. Hahn bu iddiaya tepki olarak "Eğer Avrupa Birliği'ne katılmak istiyorsanız, kriterlere uymalısınız. Kurallar tartışmaya açık değildir" dedi.

"Türkiye artık AB kriterlerine uyup uymayacağının cevabını vermeli"

Johannes Hahn, "Türkiye yakın zamanda bu şartları kabul edip etmeyeceğini kesin olarak açıklamalı. Bu cevaplanmayan soru AB ile ilişkilerine gerginlik ekliyor" dedi. Türkiye'nin mülteci krizi konusunda sınırlarını açmak yönünde yaptığı açıklama sorulduğunda ise, Hahn "Bence Türkiye, AB'nin maddi desteği olmadan mülteci krizini yönetemez ya da yönetmek istemez" cevabını verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr