Bir AB sözcüsünün AFP'ye e-posta aracılığıyla gönderdiği açıklamada, "AB diplomatları, dünya genelindeki duruşmalara düzenli olarak gözlemci sıfatıyla katılırlar. Özellikle de AB'ye aday ülkelerdeki duruşmalara" denildi.

AB sözcüsü, "Dolayısıyla bu onların, en yüksek demokratik standartlara bağlı bir ülke olan Türkiye'deki düzenli işlerinin bir parçası. Bu görev, Avrupa standartlarına uygun olarak yerine getiriliyor" ifadesini kullandı.

Sözcü, "Özgür, çok sesli ve bağımsız medya; demokratik toplumun temel taşlarından birini oluşturur" dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, duruşmayı izlemek ve gazetecilere destek olmak için İstanbul Adalet Sarayı'na giden başkonsoloslara tepki göstermiş ve "Siz kimsiniz ya, sizin ne işiniz var orada. Yani diplomasinin de bir edebi, adabı var. Burası senin ülken değil, burası Türkiye" demişti.

AB SAHİP ÇIKTI, TÜRKİYE NOTA VERDİ

Türkiye, gazetemiz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün duruşmasına katılan yabancı diplomatik temsilciler konusunda ilgili elçiliklere nota vermişti.

Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Duruşmayı izlemeye giden bazı diplomatik ve konsüler temsilcilik mensuplarının sürmekte olan bağımsız yargı sürecine müdahale anlamına gelebilecek ve tarafsızlık ilkesine uygun düşmeyecek şekilde sosyal medyada paylaşımlarda bulunduğu" belirtilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr