İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupalı liderlere, kapsamlı bir Brexit anlaşması yapılmazsa bunun güvenlik iş birliğinde aksamalara neden olacağı uyarısında bulunması, Avrupa'da "şantaj" olarak algılandı.

Avrupa Birliği'nin kalbi Brüksel'deki üst düzey diplomatların May'in bu sözlerini eleştirerek İngiltere'ye güvenliği "pazarlık kartı" olarak kullanmaması uyarısında buldu.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalist bloğun lideri Gianni Pitella,yaptığı açıklamada "Müzakerelerde insanların hayatlarıyla oynamak korkunç olur. Theresa May'in iyi bir başlangıç yaptığını söyleyemem" dedi.

Mektup uzlaştırıcı ve esnek

May'in "güvenlik" vurgusunun tepki çekti ancak Brüksel'deki diplomatların, Brexit mektubunun tonunu genel anlamda "uzlaştırıcı ve esnek" buldu.

Londra'nın 9 aydır takındığı "Avrupa'dan şüphe duyan" tavrını bir kenara bırakıldığı ve bunun AB de rahatlama sağladığıda ifade edilirken Başbakan May'in geçen aylarda sürekli dile getirdiği "Anlaşmasızlık kötü bir anlaşmadan iyidir" sloganını dünkü açıklamalarında tekrarlamadığına da dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr