Ankara’nın bastırmasıyla Cenevre görüşmelerine PYD davet edilmezken ilk kez ABD hükümetinden üst düzey bir heyet Rojava’yı ziyaret ederek PYD ile görüştü. ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Savaş Koalisyonu Temsilcisi Brett McGurk, Cezire ve Kobane kantonlarına giderek, hem Cezire Başbakanı Akram Hasso gibi yetkililerle hem de YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri ile bir araya geldi. McGurk’ün Britanya ve Fransa yetkililerinin de bulunduğu 17 kişilik heyeti, PYD’nin ABD güçlerine açtığı Rmeilan hava üssüne helikopterle iniş yaptı.

Kobane’yi onurlandırmak

ABD Dışişleri’nden yetkililer, McGurk’ün Rojava’daki iki günde “IŞİD’le savaşırken ölenleri onurlandırmak için Kobane’yi ziyaret ettiğini ve kurtuluşunun yıldönümü yaklaşırken sivil yönetim yetkilileriyle bir araya geldiğini” belirtti. Bir Kürt kaynak “Bu toplantılar bölgede görülecek pek çok gelişme üzerinde etkili olacak” dedi.

‘Kanton hakkınız’

Muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre “Kanton yönetimleri sizin hakkınız, çünkü IŞİD’le savaşıp bölgeden attınız” diye konuşan McGurk “Gelecekteki demokratik Suriye’de Kürtlerin haklarına saygı gösterilevek ve bu anayasada yer alacak” vaadinde bulunarak ekledi: “Cenevre’deki ilk tur müzakereler göstermelik. PYD, daha sonraki müzakerelerde asli bir taraf olarak yer alacak.”

‘PKK’YE YARDIM EDECEĞİZ’

Tişrin Barajı’nı alıp Minbiç’e doğru ilerlemek suretiyle Fırat’ın batısına geçen Suriye Demokratik Güçleri’nin lideri YPG, “kırmızı çizgisinin” çiğnendiğini kabul etmeyen Ankara’ya meydan okudu.

‘Baharı bekleyin’

SDG Sözcüsü Şervan Derweş “Biz Fırat’ın batısına geçtik. İnanmayan gelip görebilir” dedi. Aksiyon dergisinden Haşim Söylemez, Kobane’deki YPG cephe hattında konuştuğu Derweş’in şu sözlerini aktardı: “Türkiye, Suriye sınırını geçip Cerablus’ta IŞİD’e nefes aldırıyor. Terör örgütüne yardım eden kim olursa olsun bizim için teröristtir ve onlarla savaşırız.” Tişrin’deki Fırat Eyalet Sorumlusu Simko da, “Burası Afrin Kantonu’na giden kapı. Alarak Fırat’ın batısına geçtik ve tarihi bir adım atmış olduk” dedi.

Kamışlı yakınındaki toplama merkezinin komutanı Bozan’ın şu sözleri dikkat çekti. “Bize birkaç ay lazım. Sonra Türkiye’de (PKK’nin Sivil Savunma Birlikleri) YPS’nin yardımına yetişeceğiz. Baharın gelmesi yeterli. Türkiye’de işimiz zor olacak ama imkânsız değil. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Baharda büyük direniş başlayacak.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr