ABD Başakanı Barack Obama'nın Laos ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin'de düzenlenen G20 zirvesinde dile getirdiği Suriye'de güvenli bölge oluşturulması talebi hakkında da açıklamalarda bulundu. Sputnik'in aktardığına göre, Ben Rhodes 'ABD yönetiminin uçuşa yasak bölge konusunda fikrinin değişmediğini, ABD'nin Suriye'de oluşturulacak muhtemel bir uçuşa yasak bölgenin temel sorunları çözeceğini düşünmediğini' ifade etti.

"Uçuşa yasak bölge, bölgedeki temel sorunları çözmez"

'IŞİD militanlarının Türkiye-Suriye sınırından temizlenmesine yönelik ilerlemeden büyük memnuniyet duyduklarını' ifade eden Rhodes, Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına ilişkin görüşlerinin değişip değişmediğine şu şekilde yanıt verdi: "Uçuşa yasak bölgenin sahadaki temel sorunları çözeceğini düşünmüyoruz, çünkü sahada hala bir savaş devam ediyor. Uçuşa yasak bir bölge sadece belli bir alanı kapsamış olacak. Oysa sorunlar ve şiddet ülkenin genelinini kapsıyor." Türkiye sınırındaki IŞİD'den temizlenmiş alanın korunması durumunda daha geniş bir alanda güvenliğin sağlanacağını ve yabancı savaşçı akışının duracağını ifade eden Rhodes, bu görüşlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletildiğini kaydetti.

Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin açıklama

Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesiyle ilgili de konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danşmanı Yardımcısı Ben Rhodes, bu konunun 'iki ülke arasındaki ilişkiler açısından rahatsız edici olduğunu' dile getirdi. Rhodes Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesine ilişkin olarak, "Başkan'ın, Gülen'i iade etmeyi seçmesini sağlayacak bir sistemimiz yok. Türkiye'nin endişelerini ciddiye aldığımızı göstermemiz bence önemli. Bu yüzden Adalet Bakanlığı, Türkiye'nin sunduğu kanıtları incelemek ve Türk muhataplarıyla konuyu ele almak için çok fazla kaynak tahsis etti. Bence Türk hükümeti konuyu ciddiye aldığımızı görüyor. Endişelerini görmezden gelmiyoruz, sadece 'Yasal bir eşiği tutturmanız gerekiyor' diyoruz. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam edecek" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr