ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'deki IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye ile yakın ilişki içinde olduklarını fakat içinde PKK'nin Suriye kolu YPG'nin de yer aldığı Suriye Demokratik Güçlerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.


MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NUN SÖZLERİ SORULDU

Kirby, günlük basın toplantısında bir soru üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Antalya'da yaptığı konuşmada, PYD'nin amacının Suriye'de daha fazla toprak alarak Suriye'yi bölmek olduğunu belirtip, "Biz kendilerine (ABD) bu uyarıları da yaptık. Oysa güçleri birleştirsek, onların özel güçleri var, bizim özel güçlerimiz var ama maalesef hem Rusya hem de ABD bir terör örgütünü ortak görüyorlar ve destek veriyorlar. Bizim de zaten tepkimiz bunaydı" ifadesini kullanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM EDECEK"

Türkiye'nin bölgede önemli bir partner ve güçlü bir NATO müttefiki olduğuna dikkati çeken Kirby, "Müttefikimiz olan bütün ülkelerle olduğu gibi IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye ile işbirliği içinde olmaya devam edeceğiz" dedi.

Kirby, "Türkiye'yle güçlü bir ilişkimiz var. IŞİD sınırlarındaki bir tehlike ve onlar için gerçek bir problem. IŞİD'e karşı verdikleri mücadeleden dolayı memnunuz" yorumunu yaptı.

Kirby ayrıca, Suriye Demokratik Güçlerinin sadece Kürtlerden oluşmadığının altını çizerek, "İçlerinde farklı birçok yapı olduğu gibi Araplar da var" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca toplantıda Kirby'e Rusya Dışişleri Bakanı'nın "Türkiye askerlerini Irak'tan çekmeli" şeklindeki sözleri yöneltildi. Buna karşılık ise Kirby, "Biz bu sorunun Türkiye ve Irak arasında halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

"İDLİB'DE NE OLUP BİTTİĞİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Kirby, bir soru üzerine, Suriye'de Rus jetlerinin muhaliflerin kontrolündeki İdlib'de El-Vatani ve İbn-i Sina hastanelerini bombalamasını değerlendirdi. ABD'nin Rusya ile işbirliği içinde bu konunun aydınlanması üzerine çalıştığını aktaran Kirby, "İdlib'de ne olup bittiğini anlamaya çalışıyoruz. Kimin sorumlu olduğuna dair elimizde tam bir bilgi yok" diye konuştu.

Kirby, "Çatışmaların durdurulması anlaşması dahilinde kurulan Görev Gücü ve Rusya ile birlikte yakın temas halindeyiz" ifadesini kullandı.

İdlib'den çekilen fotoğrafları "rahatsız edici" şeklinde tanımlayan Kirby, "Elbette ki sivillerin ölümü çatışmaların durdurulmasının ihlalidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr