ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin sorularını da yanıtladı. John Kirby, toplantıya katılan bir gazetecinin daha önce ABD'li üst düzey bir yetkili tarafından yapılan 'Türkiye ve PYD arasında ateşkes sağlandığına' yönelik açıklamayı ve söz konusu açıklamanın Türkiye tarafından tepkiyle karşılandığını hatırlatarak 'iki taraf arasında bir ateşkes sağlanıp sağlanmadığına' ilişkin yönelttiği soruyu şu şekilde yanıtladı: 

"Daha önce verdiğim cevaptan daha iyi bir cevap verebileceğimi sanmıyorum. Böyle bir anlaşma olup olmadığına ilişkin sorunuzu çatışmanın taraflarınıza sormanız daha iyi olur. Sadece şunu söyleyebilirim ki, biz iki taraf arasında bir sükunet olduğunu görüyoruz ve bu sükuneti memnuniyetle karşılıyoruz. Bu noktada ayrıca tüm tarafların çabalarını IŞİD üzerinde yoğunlaştırması gerektiğini söylüyoruz. Türkiye'nin şu anda Suriye'de olmasının bir amacı var. Bu amaç, ülkenin kendi sınırlarını güvence altına almasıdır. Biz ABD olarak bu amacı destekliyoruz."

"Tüm tarafların çabalarını IŞİD üzerinde yoğunlaştırması gerekiyor"

'Türkiye ve YPG arasındaki çatışmaların son günlerde azaldığını düşünüyor musunuz?" sorusu da yöneltilen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, 'söz konusu sükunetin iyi bir durum olduğunu, diğer iyi durumun ise tüm tarafların çabalarını IŞİD üzerinde yoğunlaştırması olduğunu' söyleyerek şu açıklamada bulundu: 

"İki taraf arasındaki çatışmaların bitmesine neyin sebep olduğunu bilmiyorum, fakat biz bu sükuneti gördüğümüz için memnunuz. Açık olan bir şey varsa, o da birilerinin mücadeleyi durdurma kararı aldığıdır. Aynı zamanda, bizim de sadece pasif bir şekilde oturup izlediğimizi söylemiyorum. Bu konuda herkesle iletişim halinde olmaya çalışıyoruz. Dün de söylediğim gibi, taraflar arasındaki iletişim kanallarının açık kalması için çaba gösteriyoruz ki bu sayede diyalog devam edebilsin ve benzer çatışmaların bir daha yaşandığını görmeyelim."

"Türkiye ve ABD her konuda hemfikir değil"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Türkiye ve ABD yetkililerinin birbirlerini iyi anlayabildiğini düşünüyor musunuz? Çünkü, bir taraf bir şey söylerken, diğer taraf bambaşka bir yorumda bulunuyor" sorusuna, "Bizim odak noktamızın değişmediğini söyleyebilirim. Türkiye hükümetinin terör ve Suriye'de sınırın diğer tarafındaki savaşçılarla ilgili görüşleri hakkındaki endişeleriyle ilgili anlayışımız gayet iyi biliniyor. Peki, her konuda hemfikir miyiz diye soruyorsanız, bu soruya 'Hayır' diyerek cevap verebilirim" şeklinde yanıt verdi.

"Biz; bütün, birleşmiş ve çoğulcu bir Suriye'ye inanıyoruz"

Suriye'nin geleceğiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Kirby, "Suriye'nin geleceğiyle ilgili bir siyasi stratejimiz var;  bu da muhalif kuvvetler ve Suriye hükümetinin yeniden görüşmeye başlaması ve geçici bir hükümet yapılanması üzerinde çalışmasıdır. Bunu uzun süredir söylüyoruz ve bu stratejimizde herhangi bir değişiklik olmuş değil. Biz, ülkedeki tüm seslerin temsil edildiği ve bu seslerin talep ve görüşlerine cevap verildiği bütün, birleşmiş ve çoğulcu bir Suriye'ye inanıyoruz. Federal yönetime geçip geçmemekse Suriye halkının karar vermesi gereken bir durumdur. Bizim tek söylediğimiz, bütün, birleşmiş ve çoğulcu bir Suriye olması gerektiğidir" dedi.

"Cesaretlenip cesaretlenmediklerini PKK'ye sormanız gerekiyor"

John Kirby, "Türkiye hükümeti ile PKK arasında müzakere girişimi olsa destekler misiniz?" sorusunu, "Başından beri PKK'nin terörden vazgeçmesini, masum Türk vatandaşlarına yönelik saldırılarını durdurmasını ve görüşmelere yeniden başlamasını istediğimizi söyledik. Şiddeti bırakmaları lazım. Terör eylemlerinden vazgeçmeleri lazım" şeklinde yanıtladı. "ABD'nin YPG'yi destklemesinin PKK'yi cesaretlendirdiğine' yönelik iddialara da cevap veren sözcü, "Cesartlenip cesaretlenmediklerini PKK'ye sormanız gerek. PKK, yabancı bir terör örgütüdür" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr